Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prințul Charles face DECLARAȚIA DE DRAGOSTE care înconjoară lumea: Ce a spus despre români

Inquam Photos / Manases Sandor
Inquam Printul Charles

Alteța Sa Regală Charles, Prinț de Wales, a vorbit, luni, în discursul său ținut cu ocazia primirii titlului de Doctor Honoris Causa al Universității ''Babeș-Bolyai'' (UBB) despre motivele pentru care vine atât de des în România.

''Am fost întrebat adesea ce mă aduce atât de des în România, ce anume face ca acest loc să fie atât de special? Răspunsul e, pentru mine, foarte simplu: voi, prietenii mei români; patrimoniul vostru cultural și natural, tradițiile voastre, dar și capacitatea voastră de inovare și schimbare. Tot ceea ce reprezentați voi după secole întregi de istorie — identitatea voastră și întregul vostru potențial. Toată energia pe care o puteți pune în mișcare pentru a schimba ceva. Acestea sunt lucrurile care vă fac cu adevărat speciali în întreaga lume'', a afirmat Alteța Sa Regală, cu ocazia discursului rostit în cadrul ceremoniei.

Citește și: STUDIU 40% dintre cei care navighează pe internet nu utilizează mijloace de apărare împotriva virusurilor

ASR Prințul de Wales și-a început discursul în limba română, mulțumind celor prezenți pentru ''onoarea'' de a-i acorda titlul de Doctor Honoris Causa al ''celei mai vechi universități din România''.

''Domnule rector, doamnelor și domnilor, sunt profund mișcat și foarte recunoscător pentru marea și deosebita onoare pe care mi-o faceți în această amiază'', a spus Prințul de Wales. El precizat că se împlinesc ''exact'' 20 de ani de la prima sa vizită în România, în Transilvania, în 1997 și a evocat frumusețea acestei regiuni și puternica impresie pe care a lăsat-o asupra lui atunci.

Citește și: Biblia în versuri, o lucrare unică în țară, va putea ajunge la românii de pretutindeni

''Este rar, poate chiar unic în Europa, să găsești peisaje productive atât de bine păstrate și funcționale, la o scară atât de mare'', a mai spus Prințul de Wales, care a subliniat uimirea sa în fața bogăției naturale a României, amintind că în acest areal există 200 de specii de fluturi, pe când în Marea Britanie sunt doar 40.

Acesta a vorbit, în discursul său, și despre importanța micilor ferme, din România sau restul Europei, care au, după cum au arătat unele studii ale UE, o productivitate la hectar de două ori mai bună comparativ cu fermele mari, dar și despre importanța sustenabilității acestora pe piață, prin conexiunile necesare, pentru ca ele să poată rezista, dată fiind importanța lor în menținerea unei agriculturi prospere și ecologice.

Citește și: Doi s’ un sfert, sexy-filaj extern!?Doi s’ un sfert, sexy-filaj extern!?

''Noi, toți cei din restul lumii, avem ceva de învățat de la aceste peisaje cultivate ale Transilvaniei. Au deopotrivă o semnificație spirituală, cât și socială, economică și ecologică. Dar acest lucru contează, în mai cinicele vremuri de astăzi, când există așa o obsesie a eficienței și a comodității? Da, contează, pentru că esențialul este că în acele peisaje omul trăiește încă în armonie cu natura'', a spus Prințul de Wales.

Titlul de Doctor Honoris Causa i-a fost înmânat Alteței Sale Regale Prințul de Wales de rectorul Universității ''Babeș-Bolyai'', acad. prof. dr. Ioan-Aurel Pop, și de președintele Senatului universității, pr. prof. dr. Ioan Chirilă.

Citește și: China a lansat prima sa navă spațială de marfă

Distincția a fost acordată în urma votului din data de 8 mai 2017 al Senatului UBB, în semn de recunoaștere a contribuției deosebite a Alteței Sale Regale Prințul de Wales în domeniul valorificării patrimoniului cultural românesc, al promovării valorilor istorice multiculturale, al cunoașterii mediului spiritual și natural românesc peste hotare, precum și pentru întărirea cooperării dintre Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și România.

''Prin proprietăți, prin fundații și asociații, prin încurajarea investițiilor și a competiției, prin interesul pentru restaurarea monumentelor și protecția naturii, dar mai ales prin exemplul personal, prințul de Wales a devenit un adevărat protector al Transilvaniei și al României. De la Viscri, din centrul Transilvaniei istorice, și până la Săpânța, în inima Maramureșului istoric, Alteța Sa Regală, cu ajutorul Trustului 'Mihai Eminescu', al altor organizații, fundații și asociații, dar mai ales cu ajutorul oamenilor inimoși care-l înconjoară și prețuiesc, lasă sigilii perene, în vederea conservării tradițiilor istorice și a naturii neîntinate. (...) Prințul Charles se constituie într-un adevărat ctitor, reconciliind natura cu istoria, credința cu arhitectura, modernitatea cu monumentele trecutului'', a spus și rectorul Ioan — Aurel Pop, în discursul său rostit cu ocazia ceremoniei, conform Agerpres.

Citește și: SURPRIZĂĂĂ. A fost găsită locația în care se ascund banii sifonați din România

Rectorul Universității "Babeș-Bolyai", Ioan-Aurel Pop, a evocat, în discursul său pentru ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa Alteței Sale Regale Charles, Prinț de Wales, legăturile acestuia cu țara noastră, precizând înrudirea sa cu dinastia Basarabilor și pe cea cu Regina Maria a României.

Printre personalitățile care au primit titlul de Doctor Honoris Causa al UBB se mai numără Mario Vargas Llosa, cancelarul Angela Merkel, Regele Mihai I al României, Papa Benedict al XVI-lea, Bartolomeu, patriarhul ecumenic, Bronislaw Geremek, Jacques Le Goff, Hans-Adam al II-lea, principe de Liechtenstein.

Citește și: Dezvăluire ŞOCANTĂ a mamei bătăușei din Oradea: A fost INTERNATĂ de nenumărate ori, nu este o boală ușoară

La data de 31 mai 2014, Alteța Sa Regală Charles, Prinț de Wales, a primit și titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din București, festivitatea având loc atunci în Aula Magna a Palatului Facultății de Drept.

Prințul Charles manifestă un deosebit interes pentru România. Începând din 1997, a vizitat România de mai multe ori și s-a implicat în păstrarea patrimoniului cultural românesc. În 2006, și-a achiziționat în satul brașovean Viscri o fostă proprietate a unei familii de sași, o căsuță veche construită în 1758. În prezent, are mai multe proprietăți în România.

Citește și: PRO TV trebuie să-i plătească DESPĂGUBIRI unei profesoare: Postul a difuzat imagini cu ea în timpul unui act sexual / VIDEO 18+ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.