Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prințul Nicolae, dezvăluiri în presa elvețiană despre culisele dezmoștenirii sale

www.realitatea.net
Regele Mihai Principele Nicolae

În REVISTA PRESEI de astăzi, stiripesurse.ro vă propune un articol din cotidianul Adevărul pe tema dezvăluirilor pe care le-a făcut Prințul Nicolae, în presa elvețiană, despre culisele îndepărtării sale din Casa Regală a României

Adevărul:

Nicolae al României a acordat un interviu publicaţiei elveţiene L'Illustré, în care a vorbit despre viaţa sa şi a dezvăluit în premieră culisele dezmoştenirii sale.
Interviul din L'Illustré a fost realizat în localitatea elveţiană Geneva, acolo unde Prinţul Nicolae al României se află împreună cu soţia sa, Ana-Maria de Roumanie, şi a fost publicat pe 27 ianuarie.
Nepotul Regelui Mihai a vorbit pe larg despre viaţa sa şi a detaliat în premieră momentul care a condus la retragerea titlului de principe al României şi excluderea din linia de succesiune la tron, printr-un decret al Casei Regale a României, în august 2015.
Avocaţii lui Nicolae au declarat ulterior că n-au văzut niciodată documentul oficial care ar fi fost parafat de Regele Mihai, aflat la vremea respectivă în Elveţia, grav bolnav. Până în acest moment, nu este clar dacă fostul suveran al României şi-a pus semnătura pe actul de revocare, aşa cum au declarat oficiali ai Casei Regale.
"N-am primit niciodată o explicaţie credibilă din partea familiei mele. Decizia a fost luată fără să fiu informat, în timp ce mă aflam în vacanţă în Croaţia. Am fost convocat la Bucureşti şi am fost primit în biroul în care bunicul meu a fost forţat să abdice în 1947, de către mătuşa mea, unchiul meu şi un membru al cabinetului. Am primit o copie a deciziei fără niciun cuvânt drept explicaţie. N-am văzut niciodată actul original şi nici n-am mai putut să vorbesc cu bunicul meu până la sfârşitul vieţii sale. În mod evident, am fost şocat", a declarat Nicolae al României în cadrul interviului. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Gripa economică care a infectat anul trecut zona euro încă produce frisoane. Dintre cele mai mari economii din regiune, Germania dependentă de exporturi şi Franţa „vestelor galbene“ dau semne surprinzătoare de rezistenţă. Însă Italia, a treia economie ca mărime din zona euro, rămâne „bolnavul Europei“, iar acest lucru acutizează cel mai dureros efect al problemelor economice: distrugerea de locuri de muncă.
Antreprenorii italieni răspund anemiei din economie şi incertitudinilor politice mutând în străinătate o parte din producţie.
Economia germană este aşteptată să crească cu 1% anul acesta, cel mai slab ritm din 2013 încoace, după un avans de 1,5% anul trecut, potrivit esti­mărilor guvernului. PIB-ul a scăzut în trimestrul III, dar a revenit pe creştere în trimestrul IV, Ger­mania evitând astfel o recesiune uşoară. Eco­nomia franceză a suprins plăcut cu datele pentru ultimul tri­mestru din 2018, care arată un avans al PIB de 0,3%, si­milar cu cel din trimestrul anterior. Creşterea anuală a încetinit de la 2,3% în 2017 la 1,5%. Evoluţia este suprinzătoare având în vedere atmosfera descurajantă creată de protestele repetate ale „vestelor galbene“. Cheltuielile consumatorilor şi in­ves­tiţiile companiilor au stagnat spre finalul anului trecut, însă creşterea economiei a fost ajutată de o revenire a exporturilor şi de cheltuielile guverna­men­tale mai mari.
„Este o surpriză binevenită, care arată că protestele «vestelor galbene» au frânat creşterea mai puţin decât am crezut luându-ne după ce ne-au spus sondajele“, spune Claus Vistesen, analist la Pantheon Macroeconomics. „Detaliile sugerează că exporturile au salvat situaţia.“
Un sondaj al Comisiei Europene arată că în­cre­derea în economia zonei euro a scăzut în ia­nuarie la cea mai joasă cotă din ultimii doi ani. Indi­catorul încre­derii în economia italiană a scăzut pentru a opta lună consecutiv. Doar în retail şi construcţii s-a ob­servant ceva optimism. Banca Italiei vede economia extinzându-se cu doar 0,6% anul acesta, mai puţin de jumătate din ritmul zonei euro. În trimestrul III al anului trecut, PIB-ul a scăzut cu 0,1% în ritm trimestrial. Mulţi analişti se aşteaptă ca acesta să fie începutul unei recesiuni italiene, aşteptându-se la prelungirea scăderii în trimestrul IV, notează Bloomberg. Ministrul finanţelor Gio­vanni Tria a declarat în presă luna aceasta că eco­nomia este probabil într-o fază de stagnare, şi nu recesiune.(Mai multe detalii AICI)

RFI:

Statele Unite şi China au reluat dialogul pentru a încerca să evite un eventual război tehnologic. Tensiunile s-au acumulat între prima mare putere economică a lumii, America, şi China care nu-şi ascunde ambiţiile şi speră să ocupe primul loc peste cîţiva ani. In centrul litigiilor se află firma de telecomunicaţii Huawei, care a devenit un gigant mondial. Ea este însă acuzată de spionaj, de furt de tehnologie şi de competiţie neloială.
Creată în 1987, firma Huawei are în prezent 180 000 de salariaţi în 170 de ţări. Ea devine un "mastodont planetar", arată agenţia France Presse. Doar anul trecut grupul chinez a vîndut 206 milioane de aparate de tip smartphone, ceea ce înseamnă o cifră de afaceri de 100 de miliarde de dolari.
Acest imperiu tehnologic chinez se află însă, în prezent, sub tirul justiţiei americane. Directoarea financiară a grupului, Meng Wanzhou, care este şi fiica patronului, a fost arestată în Canada la începutul lunii decembrie, fiind acuzată de fraude bancare şi de încălcarea sancţiunilor decretate de Statele Unite împotriva Iranului.
Dincolo de aceste detalii se află însă enorme interese strategice. Dacă tehnologia chineză în materie de telecomunicaţii continuă să cîştige teren şi să devină dominantă, însăşi securitatea naţională a Statelor Unite este ameninţată. Cotidianul Libération publică un dosar pe acestă temă cu explicaţii detaliate. Grupul Huawei se află de multă vreme sub focul criticilor. Incă din 2003 el a fost acuzat de furt tehnologic de către concurentul său american Cisco.
De fapt, lumea intră într-o nouă fază de revoluţie în materie de tehnologie, iar inteligenţa artificală va schimba profund viaţa oamenilor. Rămîne însă de văzut cine va controla aceste noi tehnologii, pentru că mîna care se va afla în spatele lor va controla de fapt viaţa oamenilor. In anturajul preşedintelui Donald Trump unii experţi consideră că Occidentul ar trebui să se detaşeze economic de China pentru a evita în viitor dominaţia chineză. Mai multe ţări îşi iau în prezent măsuri preventive pentru a nu deveni dependente de furnizorii chinezi de informaţie. Există şi teoria că în viitor vor apărea două imperii web, şi că va exista un Internet controlat de americani şi un Internet controlat de chinezi. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.