Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Principalul editorialist al Apple Daily, cotidian închis recent, a fost arestat pe aeroportul din Hong Kong

huffingtonpost.co.za
catuse

Principalul editorialist al cotidianului pro-democraţie Apple Daily, închis săptămâna trecută, a fost arestat duminică seară de poliţie la Hong Kong în momentul în care se pregătea să părăsească teritoriul, relatează media locale, preluate de AFP.

După reţinerea unora dintre reprezentanţii săi şi îngheţarea activelor sale, Apple Daily, care i-a criticat mereu dur pe liderii chinezi, a fost nevoit să se închidă, după 26 de ani de existenţă, publicându-şi joi, 24 iunie, ultimul număr, potrivit agerpres.ro.

Fung Wai-long, redactor-şef şi responsabil cu editorialiştii de la ediţia online în engleză a cotidianului, este al şaptea reprezentant al tabloidului arestat pe baza legii drastice privind securitatea naţională impusă de China în urmă cu aproape un an.

Poliţia a confirmat că a reţinut un bărbat de 57 de ani pe aeroport pentru "conspiraţie în vederea unui complot cu forţe şi puteri străine".

Poliţia nu a menţionat numele lui Fung, care semna articolele sub pseudonimul Lo Fung. Conform media locale, el a fost plasat în detenţie în perspectiva anchetei.

Aproximativ 500 de poliţişti au percheziţionat redacţia ziarului la 17 iunie, iar cinci dintre reprezentanţii cotidianului au fost arestaţi.

Doi dintre ei au fost inculpaţi pentru "complot cu forţe străine" din cauza unei serii de articole care făceau apel la sancţiuni internaţionale împotriva liderilor chinezi, iar apoi plasaţi în detenţie provizorie.

Câteva zile mai târziu, editorialistul Yeung Ching-kee a fost reţinut pentru fapte similare. El a fost totuşi eliberat sub cauţiune.

Proprietarul tabloidului, magnatul de presă Jimmy Lai, este în prezent în detenţie, condamnat pentru mai multe pedepse cu închisoarea pentru implicarea sa în manifestaţii prodemocraţie în 2019. El este de asemenea inculpat pe baza legii privind securitatea naţională, fapte pasibile de închisoare pe viaţă.

Într-un comunicat publicat luni, Asociaţia Jurnaliştilor din Hong Kong a atras atenţia că evenimentele recente, în special închiderea Apple Daily, aproape "au pus capăt libertăţii presei" care exista până acum în Hong Kong.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.