Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prinde aripi la granița României un 'triunghi energetic' sub bagheta americanilor: mutare de șah împotriva alianței ruso-germană

www.stirileprotv.ro
România hartă Europa

Ucraina încearcă să-şi diversifice sursele de aprovizionare cu energie, a declarat sâmbătă la Varşovia preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, el pronunţându-se pentru o ''cooperare energetică în triunghiul Ucraina-Polonia-SUA'', informează AFP, potrivit Agerpres.

Zelenski a făcut această declaraţie în faţa presei alături de omologul său polonez Andrzej Duda.

Preşedintele ucrainean a reafirmat cu acest prilej opoziţia ţării sale faţă de gazoductul Nord Stream 2, pe care l-a calificat drept ''inacceptabil'' şi ''un pericol pentru toată Europa''. Acest gazoduct ruso-german, aflat în construcţie, ocoleşte Polonia şi Ucraina, ţări care văd în acest proiect un mijloc de presiune politică şi economică al Moscovei.

Compania poloneză de gaze PGNiG a anunţat săptămâna aceasta achiziţia unei cantităţi de gaze naturale lichefiate din SUA, acest transport urmând să sosească în Polonia în noiembrie şi a fost deja revândut companiei ucrainene Energy Resources of Ukraine (ERU).

Pe de altă parte, cei doi preşedinţi au spus că doresc amândoi eliminarea tensiunilor dintre ţările lor, tensiuni pe care Zelenski le-a descris drept un ''cadou pentru duşmanii noştri''. Acestea sunt legate mai ales de interdicţia dictată de autorităţile ucrainene privind exhumarea victimelor poloneze ale masacrelor comise de naţionaliştii ucraineni în al Doilea Război Mondial.

Preşedintele ucrainean a venit la Varşovia pentru a participa la ceremoniile de marcare a 80 de ani de la începutul acestui război. El a evocat formarea sub patronajul celor doi şefi de stat a unui grup de lucru ucraineano-polonez pentru studiul istoriei şi a vorbit de asemenea despre un proiect de ridicare a unui ''monument al reconcilierii'' la graniţa dintre cele două ţări.

La rândul său, preşedintele Duda a afirmat că doreşte ca Ucraina să se apropie de NATO şi UE şi ca Zelenski, ''un om tânăr pentru un preşedinte'', să-şi realizeze proiectele politice pentru ca ţara sa ''să facă parte din lumea liberă, din lumea democratică''

Citește și: SURSE - Dăncilă a lăsat PSD cu ochii în soare la Mamaia: restructurarea Guvernului se discută mai întâi cu Cotroceniul .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.