Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prinţul Charles, vizită la biserica de la Drăuşeni: Singura săsoaică din localitate, gazda Alteţei

Inquam Photos / Manases Sandor
Inquam Printul Charles

Prinţul Charles a vizitat, miercuri, trei biserici medievale din judeţul Braşov: Drăuşeni, Homorod şi Mercheasa, toate construite în jurul anilor 1200, în stil romanic, şi extinse în 1500. La biserica fortificată din Drăuşeni, Prinţul de Wales a fost întâmpinat de singura reprezentantă a comunităţii saşilor din localitate, Ella Kosa, în vârstă de 78 de ani.

În prezent, lăcaşul de cult de la Drăuşeni este abandonat, iar în clădirea cu o importantă semnificaţie istorică nu a mai intrat nimeni. Doar Ella Kosa, cea care deţine şi cheile porţii lăcaşului. Botezată şi căsătorită în biserica din Drauşeni, ea povesteşte cu tristeţe ceea ce a reprezentat, în trecut, această clădire. Femeia a adus special pentru vizita Prinţului o carte cu istoria lăcaşului. "Cartea asta (arată -n.r.) cum a fost biserica noastră. Acuma, gata! Mă doare sufletul. Nu pot. Au plecat saşii şi n-au făcut nimic", a spus Ella Kosa.

Ea a mai povestit despre cum a dispărut comunitatea saşilor, despre cum a fost "golită" biserica şi, mai apoi, abandonată. "În '70 şi ceva le-au luat pe toate. Au venit din Bucureşti şi au luat. Orga e în Rupea, altarul e în Prejmer", a arătat Ella Kosa, conform Agerpres.

Comunitatea saşilor, a mai spus ea, era compusă din 178 de persoane. "În '45 au plecat toţi. Şi (cei - n.r.) care am venit înapoi, am fost 14 familii. Şi după aia au plecat toţi", mai spune cu tristeţe Ella Kosa, adăugând că ea a ales întoarcerea în ţara natală la sfatul mamei sale. "Sunt singura săsoaică. Sunt 25 de ani de când au plecat copiii mei şi după aia toţi au plecat", a continuat femeia. Printul Charles, însoţit de directorul executiv al Fundaţiei "Printul de Wales", Aura Woodward, a mers în jurul bisericii, pe iarba proaspăt cosită. A vizitat clădirea abandonată şi a ascultat povestea lăcaşului de la Ella Kosa.

Fundaţia "Prinţul de Wales România" lucrează împreună cu Fundaţia Bisericilor Fortificate şi cu autorităţile române la un nou model de dezvoltare pentru bisericile medievale abandonate. Fundaţia intenţionează să piloteze noul model cu biserica Drăuşeni. Organizaţia a dezvoltat un plan care include renovarea bisericii, construirea unei cafenele, a unor facilităţi de cazare în clădiri adiacente şi a unor ateliere de materiale tradiţionale. Toţi angajaţii vor fi localnici, iar locul va fi inclus în circuitele turistice ca unul al artei şi meşteşugului. Dacă proiectul pilot va avea succes, modelul ar putea fi extins şi către alte monumente asemănătoare din regiune.

Cele trei biserici medievale vizitate de Prinţul Charles miercuri au fost construite în jurul anilor 1200. Bisericile, înconjurate de fortificaţii din secolele XIV şi XV, au fost construite de comunitatea saşilor din Transilvania. În 1990, în Transilvania locuiau un sfert de milion de saxoni. În prezent sunt mai puţin de 15.000. În sudul Transilvaniei sunt aproximativ 250 de biserici şi sate medievale aflate în pericol, multe dintre ele fortificate şi construite în urmă cu 400 - 600 de ani. "Regeneration Through Heritage" este un concept de succes al organizaţiei Prinţului de Wales, care susţine atât conservarea patrimoniului, cât şi stimularea economică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.