Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prinţul de Wales, în vizită la Hospice Casa Speranţei, s-a declarat impresionat de unul dintre copii

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Prințul Charles

Prinţul Charles a vizitat, vineri, sediul Hospice Casa Speranţei din Capitală, unde a discutat cu pacienţii adulţi internaţi, dar şi cu copiii care beneficiază de serviciile centrului de zi, aşezându-se alături de aceştia la masa unde ornau ouă de paşte. Alteţa Sa Regală a fost întâmpinat de fondatorul organizaţiei, Graham Perolls, şi de directorul executiv, Mirela Nemţeanu.

În discuţia cu Graham Perolls, prinţul Charles s-a arătat interesat de centrul socio-medical care va fi deschis în apropierea Capitalei, la Adunaţii Copăceni. Ajuns la recepţia unităţii cu paturi destinată adulţilor, prinţul Charles a dat mâna cu personalul şi a dorit să ştie câte asistente lucrează la secţia respectivă. Ulterior, a intrat în două saloane şi a discutat cu pacienţii despre condiţiile din centru.

La etajul trei, care găzduieşte secţia pediatrie, psihologul şi coordonatorul centrului de zi i-a explicat Alteţei Sale Regale că beneficiarii au activităţi recreative şi l-a invitat să li se alăture. Prinţul s-a aşezat pe un scaun, alături de Maria, o fetiţă care i-a întins mâna. Prinţul i-a strâns mâna la rândul său. "Dacă sunteţi prinţul Charles, să ştiţi că pe astea le-am făcut pentru dumneavoastră. (...) Nu sunt aşa cum mă aşteptam, dar sunt frumoase. Vreau să vi le dau dumneavoastră", a spus fetiţa, arătând spre cinci ouă colorate.

Prinţul i-a mulţumit, iar fetiţa i-a răspuns că ştie "doar câteva cuvinte în limba engleză" şi s-a grăbit să îi demonstreze, numărând până la doisprezece. Apoi adăugat: "'Milk' (lapte - n.r) şi cam atât. Şi 'book' (carte - n.r.)''. Prinţul Charles a întrebat-o dacă poate să numere şi în limba română, iar fetiţa a răspuns afirmativ. Un băieţel de şase ani i-a întins o felicitare de Paşte prinţului, care a mulţumit. "Apropos de asta, am împlinit 11 ani", a intervenit Maria. "Eleven? (11 - n.r.)", a întrebat prinţul. Apoi, Alteţa Sa Regală a dat să întindă mâna spre un ou alb aflat pe masă, care aştepta să fie decorat. "Aaa, era al tău?" a întrebat Prinţul, remarcând reacţia unuia dintre copii.

Ulterior, Prinţul de Wales a participat la ceremonia de tăiere a unui tort, cu ocazia aniversării a 25 de ani de activitate Casa Speranţei în România. În acest fel a fost marcat un sfert de secol de când, în 1992, o echipă foarte mică, realizată la iniţiativa unui voluntar englez, a introdus pentru prima dată noţiunea de îngrijire paliativă în România, efectuând vizite la domiciliu. Prinţul Charles a tăiat prima felie de tort, pe care a oferit-o unei fetiţe.

Ulterior a stat puţin de vorbă cu mamele copiilor de la centrul de zi, care erau aşezate de asemenea la o masă, vopsind ouă de Paşte. A dorit să ştie cine este mama Mariei. "Mi-a plăcut foarte mult. E o fetiţă foarte specială. A vrut să îmi dea toate ouăle pe care le-a decorat şi a vrut să îmi arate până la cât ştie să numere în limba engleză", a spus el. "Îi place foarte mult limba engleză", a replicat mama fetiţei.

Prinţul le-a întrebat pe mame dacă au apucat să mănânce de prânz, anunţându-le că tocmai a tăiat un tort. "Este foarte bun, să nu îl rataţi", a mai spus el, înainte de plecare. La finalul vizitei, Alteţa Sa Regală s-a întâlnit cu susţinători, sponsori şi parteneri ai Hospice Casa Speranţei, printre aceştia aflându-se şi fostul ministrul al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, sau criticul de film Irina Margareta Nistor. În aceeaşi încăpere au fost expuse şi imagini cu centrul socio-medical care va fi deschis în apropierea Capitalei, la Adunaţii Copăceni, unde lucrările se află în plină desfăşurare.

"Practic se reamenajează toate acele spaţii, astfel încât să se creeze primul şi singurul centru socio-medical din România. Va fi dedicat exclusiv copiilor cu diagnostice grave care au şi situaţie socială defavorabilă. Acolo vor putea locui cu aparţinători care îi au în grijă. De asemenea, se vor desfăşura o serie de activităţi care ţin de sfera serviciilor de îngrijirea paliativă", a precizat, pentru Agerpres, Cristina Nica, specialist comunicare în cadrul Hospice Casa Speranţei.

Alături de prinţul Charles s-au mai aflat în vizita la Hospice Casa Speranţei ambasadorul britanic în România, Paul Brummell, şi primarul Sectorului 2, Mugur Mihai Toader. Hospice Casa Speranţei este o fundaţie caritabilă fondată în 1992 cu scopul de a îmbunătăţi calitatea vieţii pentru persoanele cu boli incurabile şi pentru familiile acestora. Fundaţia are ca misiune dezvoltarea serviciilor de îngrijire paliativă, prin formarea unor profesionişti care să activeze în zona de sud est a Europei. Mai mult, la nivel naţional, organizaţia atrage atenţia asupra acestor subiecte prin activităţi de susţinere, promovare, educaţie şi strângere de fonduri.

Primul centru cu servicii integrate de îngrijire paliativă a fost deschis în 2002 la Braşov, iar în 2005 serviciile Hospice s-au extins şi în Bucureşti, prin apariţia echipelor mobile care acordă bolnavilor îngrijire la domiciliu. În 2008, astfel de echipe mobile au fost înfiinţate şi în Făgăraş şi Zărneşti. În 2014 s-a inaugurat la Bucureşti un centru modern de îngrijire paliativă, în cadrul căruia se deschide doi ani mai târziu secţia de pediatrie cu servicii de îngrijire integrate.

De la înfiinţarea sa din 1992, organizaţia a îngrijit mai mult de 20.000 de pacienţi. Fundaţia este o autoritate în materie de educaţie în domeniul îngrijirii paliative, cu peste 11.000 de absolvenţi ai cursurilor de specialitate, atât din România, cât şi din statele vecine. Serviciile fundaţiei sunt gratuite şi oferite necondiţionat pacienţilor şi familiilor acestora. Organizaţia are peste 200 angajaţi şi se bucură de ajutorul a 200 de voluntari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.