Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prinţul moştenitor al Kuweitului a anunţat dizolvarea Adunării Naţionale şi organizarea alegerilor legislative

Kuwait Kuweit

Prinţul moştenitor al Kuweitului a anunţat miercuri dizolvarea Adunării Naţionale şi organizarea viitoarelor alegeri legislative, în timp ce ţara petrolieră din Golf se află de câţiva ani într-o criză politică interminabilă între executiv şi Parlament, relatează France Presse.

Printre principalii exportatori mondiali de ţiţei, Kuweitul este singura ţară din Golf ce trăieşte în ritmul unei vieţi politice turbulente, în timp ce familia conducătoare Al-Sabah păstrează cheile puterii.

"Am decis să dizolvăm Adunarea Naţională şi să convocăm alegeri legislative", a declarat prinţul moştenitor, şeic Meshaal al-Ahmad al-Jaber al-Sabah, cerând "poporului kuweitian să aleagă o nouă cameră care să îşi asume o mare responsabilitate în menţinerea stabilităţii statului".

Decretul de dizolvare va fi publicat în lunile următoare, a adăugat el într-o alocuţiune televizată, fără a preciza o dată, potrivit Agerpres.ro.

Opoziţia kuweitiană şi-a întărit rândurile la ultimul scrutin legislativ din decembrie 2020, cu 24 de deputaţi aleşi din cele 50 de locuri ale Adunării Naţionale.

În Kuweit, prima ţară din Golf care a adoptat un sistem parlamentar în 1962, deputaţii sunt aleşi în principiu pentru mandate de patru ani, femeilor li s-a acordat dreptul de a vota şi de a candida în 2005.

Aleşii se bucură de puteri semnificative, fără a ezita să-i pună într-o situaţie penibilă pe miniştrii aparţinând familiei regale acuzaţi de administrare proastă sau chiar de corupţie.

În aprilie, guvernul însuşi şi-a dat demisia în timp ce deputaţii se pregăteau să-l interogheze pe prim-ministrul Sabah Khaled al-Sabah, acuzat de practici "neconstituţionale", mai ales de corupţie.

Guvernul, instalat în decembrie 2021, gestionează afacerile curente în aşteptarea formării unui nou cabinet.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.