DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

PRM, semnal privind proiectul de lege privind comunitatea maghiară în România, aflat la vot final în Camera Deputaților

prm

Conducerea Partidului România Mare semnaleză și avertizează public că pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, la poziția 18 se află propunerea legislativă înregistrată PLX nr. 478/2017 privind consacrarea zilei de 15 Martie ca sărbătoare a comunității maghiare din România.

În expunerea de motive a propunerii legislative este menționat că în 15 martie 1848, un grup de tineri în frunte cu poetul Sándor Petőfi, au formulat o serie de revendicări bazate pe principiile revoluției franceze, între aspirațiile acestora fiind cele de pace, libertate și înțelegere precum și că inclusiv la acest moment, comunitatea maghiară din România are aceleași idealuri de libertate, egalitate și fraternitate.

Fără a intra pe tărâmul speculațiilor cu privire la idealurile exprimate de inițiatorii propunerii legislative și care în mod nedisimulat exprimă tendințe din categoria celor anticonstituționale, în memoria colectivă a populației române, ziua de 15 martie este asociată cu agresarea cu sălbăticie în 1990 la acea dată, a unui cetățean român de etnie română pe teritoriul românesc, de persoane aparținând comunității maghiare, fapta fiind urmată de un amplu exercițiu de dezinformare propagată îndreptată împotriva comunității românești, atât în România cât și în afara teritoriului românesc.

Împrejurarea că se invocă ca motiv al alegerii tocmai al acestei zile pentru a fi consacrată ca sărbătoare a comunității maghiare din România, faptul că în acea zi în 1848 un grup de tineri a formulat niște revendicări, nu poate constitui un motiv pentru a se accepta că suprapunerea acestei sărbători peste cea a Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, nu are un scop vădit provocator, deoarece există un risc real de producere a unor confuzii generatoare de interpretări incorecte și speculații tendențioase.

Deoarece pe fondul provocărilor adresate în mod constant de persoane din cadrul comunității maghiare membrilor comunității românești, în această perioada apreciată în mod îndreptățit ca sensibilă, din respect pentru valorile constituționale ale României și sensibilitățile comunității românești, având în vedere semnificațiile speciale care pot fi atribuite zilei de 15 martie, această propunere legislativă este necesar să fie respinsă.

Atragem în mod special atenția asupra poziției exprimate de fostul guvern P.S.D. în cuprinsul punctului de vedere transmis Parlamentului României și în care, din rațiuni ce ușor pot fi asimilate trădării intereselor naționale, nu s-a menționat că nu susține propunerea legislativă.

Precizăm că noi nu suntem împotriva consacrării unei zile ca sărbătoare a comunității maghiare din România, însă ne situăm ferm împotriva acțiunilor provocatoare la adresa comunității românești din România, motiv pentru care sugerăm că pentru a se evita uitarea lecțiilor istoriei scrise cu sângele eroilor noștri, inițiatorii de astfel de propuneri legislative să ia în calcul la alegere, ca posibilă dată a zilei de sărbătoare, zilele de 13 februarie, 4 iunie, 4 august, 29 august, iar dacă aceste sugestii nu sunt suficiente, le putem formula și altele cu semnificații similare.

Conducerea Partidului România Mare atrage atenția asupra necesității respectării prevederilor Constituției României și cere imperativ ca în cadrul ședinței în plenul Camerei Deputaților, toți deputații care nu au uitat jurământul depus la momentul validării mandatelor lor de parlamentari, să voteze pentru respingerea propunerii legislative înregistrate PlX nr. 478/2017 privind consacrarea zilei de 15 Martie ca sărbătoare a comunității maghiare din România.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.