Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Probeleme mari la Kaufland: retrag de pe piață un produs cu un nivel crescut de ciuperci/mucegai

știri zilnic
kaufland

Retailerul Kaufland retrage de la comercializare un lot de "K-Classic Fistic prăjit fără sare 100 g", după ce s-a identificat un conţinut ridicat de Ocratoxina A, informează Agerpres. 

Produsul menţionat are data de valabilitate 22.04.2023, lot 21029/220726001.

Conform sursei citate, producătorul Carl Wilhelm Clasen GmbH retrage produsul "voluntar şi preventiv, din motive ce ţin de protejarea consumatorilor".

"În cadrul controalelor de rutină s-a identificat un conţinut ridicat de Ocratoxina A. Deoarece în cazul consumului pe termen lung al produsului nu poate fi exclus un risc asupra sănătăţii, clienţii sunt rugaţi să acorde atenţie acestei informări şi să nu consume articolul cu datele de identificare menţionate mai sus. Kaufland a reacţionat imediat şi a retras produsul de la vânzare. (...) Producătorul Carl Wilhelm Clasen GmbH îşi cere scuze pentru această situaţie.", se menţionează în comunicat.

Astfel, clienţii se pot prezenta în orice magazin Kaufland pentru a returna acest produs şi vor primi contravaloarea sa, fără a mai fi necesară prezentarea bonului fiscal.

Ce este Ocratoxina A

Ocratoxinele sunt un grup de micotoxine produse ca metaboliți secundari de diferiți fungi (cunoscuți și sub denumirile de ciuperci, mucegaiuri) din familiile Aspergillus și Penicillium.

Ocratoxinele sunt de trei feluri – A, B și C. Aceste trei forme sunt foarte puțin diferite din punct de vedere al structurii chimice, însă foarte diferite în ceea ce privește toxicitatea.

Ocratoxina A este absorbită la nivelul tractului gastrointestinal. În cazul multor specii aceasta se absoarbe la nivelul stomacului. Absorbția are loc și la nivelul intestinului subțire. În cazul animalelor nerumegătoare aproximativ 50% din ocratoxina ingerată se și absoarbe. Toxina absorbită este apoi transportată de sânge către rinichi, ficat, mușchi și țesut adipos.

Această toxină are o perioadă de înjumătățire destul de mare în cazul animalelor nerumegătoare și în cazul oamenilor (72-120 ore la porc, 840 ore la oameni).

Aceasta se transmite prin lapte în cazul oamenilor, șobolanilor și iepurilor, însă în cazul rumegătoarelor cantitatea este mult mai mică.

În cazul animalelor au fost raportate cazuri de toxicitate acută (în general o singură doză / expunere), cei mai sensibili fiind câinii și porcii. Totuși, în cazul oamenilor nu a fost observată.

Efectele acute sunt multiple, organele cele mai afectate fiind rinichii, ficatul, splina, inima și creierul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.