Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O nouă problemă la recensământ: recenzorii se trezesc cu ușile trântite în nas, după invalidarea celor 2 milioane de chestionare online; temerea românilor

Inquam Photos / Octav Ganea
recensamant 2022

Procesul privind recensământul populației se desfășoară anevoios. Autoritățile fac un apel către români să le deschidă ușa celor care fac recensământul. Sunt mult prea puțini recenzori în toată țara și se lovesc și de reticența oamenilor, informează STIRILEPROTV.RO. Unii români refuză efectiv să deschidă ușa pentru a răspunde la întrebările din chestionar, asta pentru că se tem de faptul că ANAF sau alte instituții de forță ar putea să-i controleze după ce oferă datele.

Femeie: “Chiar blocul din dreapta noastră, aici am fost chiar de 3 ori. Prima dată a fost un procent mai mare, dar a doua oară și a treia oară mai puțin”.

Sursa citată dă exemplul Alinei Chelaru, care este recenzor și răspunde de câteva blocuri. Mulți dintre locatari fie nu s-au autorecenzat în prima etapă, fie au completat chestionarul greșit. Alții nu sunt acasă sau refuză să răspundă la ușă. Aici din 108 locuințe, nici jumătate nu au fost recenzate. La fel merg lucrurile și în Sectorul 2 al Capitalei, unde sunt extrem de puțini recenzori.

Recenzorul: „În acest moment avem 7-8, până la această oră, acestea sunt finalizate, 1.255”.

Femeie: „Nu mi-a răspuns nimeni. O să venim să vă recenzăm. Am bătut la dvs, nu erați la adresă. Să pregătiți CNP-urile tuturor persoanelor care locuiesc în imobil”.

Mulți cetățeni refuză să fie recenzați de teamă că după ce își vor da datele vor fi amendați de diverse instituții de control. Președintele ANAF, Lucian Heirush, a dat asigurări că nu este cazul de așa ceva.

Pentru a acoperi lipa de personal, o parte dintre angajații Institutului National de Statistică merg pe teren.

De când a început a doua etapă a recensământului, aproximativ 5% din populația Bucureștiului a fost recenzată. Capitala are cel mai mare deficit de recenzori, adică doar jumătate din personalul necesar. La fel stau lucrurile în Constanța, Timișoara, Cluj sau Iași.

INS a cerut primăriilor să se implice în procesul de recrutare și le recomandă funcționarilor publici să participe la recensământ.

Probleme majore și la autorecenzarea online

Două milioane de chestionare din 11 completate online în procesul de autorecenzare au fost invalitate.

Vezi și: Surpriză - 2 milioane de români s-au autorecenzat degeaba. Chestionarele au fost declarate invalide și vor fi vizitați acasă de recenzori.

Prefectul Capitalei cere măsuri

Prefectul Capitalei, Toni Greblă, a solicitat, miercuri, intensificarea eforturilor autorităţilor administraţiei publice locale şi colaborarea cu Direcţia Regională de Statistică a Municipiului Bucureşti în vederea creşterii numărului de persoane recenzate.

"Solicit Primăriilor de la nivelul Municipiului Bucureşti şi Direcţiei Regionale de Statistică a Municipiului Bucureşti să facă un efort reciproc pentru a contribui la finalizarea cu succes, la nivelul Capitalei, a procesului privind recensământul populaţiei şi locuinţelor", a declarat Toni Greblă, în cadrul unei întâlniri de lucru care a avut loc, miercuri, la sediul Prefecturii Capitalei, potrivit unui comunicat al acestei instituţii, transmis AGERPRES.

Totodată, Toni Greblă a subliniat importanţa validării recensământului populaţiei şi locuinţelor, ţinând cont de efectele benefice majore ale acestuia în viitor, cu implicaţii în distribuirea corectă şi eficientă a fondurilor bugetare, elaborarea de proiecte relevante, asigurarea reprezentativităţii comunităţilor şi implementarea de politici publice utile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.