Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Probleme mari cu medicamentele pentru tratarea leucemiei: Ce spun şefii din Sănătate

medicamente

Problemele din sistemul de sănătate sunt din ce în ce mai mari. Medicamentele pentru tratarea leucemiei lipsesc din foarte multe unităţi spitaliceşti, iar cei din minister recunosc dificultăţile. Întrebarea este de ce se pun în pericol sute de mii de vieţi.

Ministerul vede problema ca pe una de producător, adică acesta ar avea dificultăți să se aprovizioneze.”Această situație nu se regăsește numai în România, ci și în mai multe țări din Europa", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Laurențiu Colintineanu, pentru Agerpres. El a spus că ministerul a fost notificat anul trecut că există probleme cu producția acestui medicament, ultima tranșă fiind achiziționată prin procedura de nevoi speciale prin Unifarm.

Citeşte şi: Liviu Dragnea spune ce 'ascunde' în Brazilia: 'Totul e în declarația de avere'

El a precizat că în prezent se centralizează stocurile, întrucât sunt spitale în țară care mai au acest medicament, și va fi redirecționat în unitățile medicale în care se tratează mulți pacienți cu leucemie.Potrivit lui Colintineanu, Institutul Fundeni poate să-și procure medicamentul de la Institutul Oncologic București. "În acest moment, MS caută o sursă alternativă de aprovizionare pentru a mai lua o nouă tranșă pe autorizație de nevoi speciale, până în ianuarie 2017, când producătorul își reia producția", a explicat Laurențiu Colintineanu.

Citeşte şi: Un mare actor s-a înscris în fostul partid al lui Vadim Tudor: 'Nu se mai poate'

De ce dispar medicamentele? Este o problemă de sistem. ”În cadrul anchetei sectoriale a fost analizată şi situaţia medicamentelor care au lipsit de pe piaţă, fiind identificat un anumit procent de exporturi pentru fiecare dintre acestea”, este concluzia celor de la Consiliul Concurenței.

Citește și: O vedetă de la Antena 1 a fost filmată în timp ce făcea videochat / FOTO

Medicii se transformă în agenți de vânzări ai marilor producători de medicamente sau ai farmaciilor deoarece sunt sponsorizați de către aceștia. Din acest motiv autoritatea de concurenţă recomandă eliminarea avantajelor ce pot fi oferite medicilor de reprezentaţii farmaciilor sau ai distribuitorilor. ”Medicii recomandă medicamente inovative fiind influenţaţi de companiile producătoare de medicamente prin activităţi de marketing, promovare şi publicitate: congrese ştiinţifice, întâlniri promoţionale, materiale şi obiecte publicitare, sponsorizări”, se arată în concluziile anchetei.

Citeşte şi: Cel mai mare aparat de zbor din lume s-a prăbuşit / VIDEO

O altă practică a producătorilor si farmaciilor de a face bani pe spatele pacienților este lipsa de pe piață a medicamentelor ieftine, se arată în raportul autorității de concurență. În cazurile unde există referenţiere, medicamentul generic cel mai ieftin, al cărui preț este folosit ca referință, ”lipseşte de pe piaţă sau este comercializat în cantităţi mici”. Așa se face că pacientul plătește diferenţa dintre preţul de referinţă şi preţul medicamentului pe care îl achiționează efectiv în funcție de gradul de compensare, spune cotidianul.ro.

Citește și: Galaxy Note 7 va ajunge mai târziu pe piață: Ce s-a întâmplat

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.