Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Probleme mari în Coaliție. Premierul ar fi cerut USR/PLUS să îl retragă din Guvern pe Vlad Voiculescu (SURSE)

sah joc politic

Tensiunile din Coaliția PNL-USR/PLUS-UDMR se acutizează. Potrivit surselor STIRIPESURSE.RO, la vârful Coaliției, premierul Florin Cîțu i-a cerut președintelui USR, Dan Barna, retragerea din Guvern a lui Vlad Voiculescu. Potrivit acelorași surse, Dan Barna nu ar fi spus un NU apăsat, dar a lăsat să se înțeleagă că ”tot răul” vine dinspre Dacian Cioloș, care îl susține și l-a impus pe Vlad Voiculescu și care luptă să preia la apropiatul congres conducerea partidului rezultat din fuziunea USR și PLUS.

Prim-ministrul este supărat pentru felul în care actualul ministru al Sănătății a înțeles să lucreze în echipa guvernamentală – mai precis că acesta a creat ”un stat în stat la Ministerul Sănătății” sabotând acțiunile Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) condus de Raed Arafat și campania de vaccinare prin piedicile permanente puse colonelului Valeriu Gheorghiță, medicul care se ocupă de coordonarea campaniei naționale de vaccinare anti-Covid-19.

Ce a umplut paharul răbdării premierului a fost publicarea datelor despre vaccinare. Ministrul, ”de capul lui”, a decis să le facă publice fără a ține cont de DSU și de structura care se ocupă de vaccinare la nivel național, astfel că în spațiul public au ieșit date care contraziceau flagrant ceea ce prezenta Grupul de Comunicare Strategică și, deci, oficial, statul român.

”Problema nu au fost neapărat datele în sine. Ele citite corect nu ar fi arătat la fel cum par atunci când sunt citite brut și de persoane neavizate. Problema mare a fost încercarea lui de a trece peste tot și toate și, deși au fost instituite protocoale stricte, nu i-a păsat de nimic”, susțin sursele citate pentru STIRIPESURSE.RO.

Mai mult, se pare că în momentul în care a fost apelat de premier, a refuzat să răspundă la telefon. Așa se explică ieșirea publică a premierului și trimiterea Corpului de control să verifice acțiunea ministrului.

Solicitarea de retragere făcută de premier lui Dan Barna a fost urmată imediat de o ieșire publică a vicepremierului la TVR 1, unde a anunțat public că Vlad Voiculescu are ”o poziție solidă” în cadrul USR/PLUS:

"Vlad (n.r.- ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu) a venit cu un mandat de reformă pe care îl au toţi miniştrii cabinetului Cîţu şi evident că în sănătate, într-un sistem în care sunt posibile lucruri cum e cel de la Sibiu, în care sunt posibile lucruri cum e cel de la Reşiţa, orice scuturare a copacului creează nemulţumire, revoltă, deblocări de sfere de interes, toate lucrurile pe care le ştim... Nu întâmplător oamenii incompetenţi au rămas ani de zile în acele poziţii, de aceea suntem în situaţia asta jenantă. Şi, da, evident că sunt o grămadă de oameni care ar vrea ca lucrurile să rămână în acest status quo, să rămână neschimbate. Faptul că Vlad şi-a asumat toată această luptă generează reacţii. (...) Poziţia lui Vlad este una foarte stabilă, foarte sigură. Alianţa USR-PLUS îl susţine pe Vlad 100%. Nu este niciun fel de îndoială aici, pentru că sunt nişte lucruri care urmează să se întâmple lunile viitoare, care să aducă nişte curăţenii în acest sistem", a susţinut Barna la TVR 1.

Numai că situația nu prea e așa. Poziția lui Dan Barna nu e deloc roză în cadrul USR/PLUS, pentru că poziția sa este amenințată de Dacian Cioloș, care își dorește la iminentul congres șefia partidului rezultat din fuziunea USR cu PLUS. O eventuală cedare în fața solicitării premierului ar echivala în ochii multor șefi USR/PLUS cu o capitulare fără luptă.

Se pare că Vlad Voiculescu și-ar fi justificat acțiunea prin aceea că ”adevărata imagine o faci cu vaccinarea și nu cu gestionarea spitalelor care ard” - adică el consideră că deliberat președintele Klaus Iohannis și PNL au făcut separat structură națională de vaccinare și nu au lăsat totul la Ministerul Sănătății.

Rămâne de văzut care va fi raportul care va fi făcut de Corpul de control în urma acțiunii dictate de premier și dacă Florin Cîțu va avea sprijinul politic necesar pentru a merge mai departe.

Deocamdată el pare susținut în această chestiune de miniștrii liberali și de partid – dovadă ieșirea foarte dură a ministrului Afacerilor Interne, care l-a criticat dur pe Vlad Voiculescu și a exprimat public temeri privind  capacitatea de a înțelege ce daune mari a provocat și de lăsa pe mâna lui un sector așa important cum e Sănătatea:

„Eu spun foarte clar că nu este normal ca listele să fie publicate cu adrese legat de sistemul de apărare, de ordine publică. Înțeleg că era vorba și despre serviciile de informații. Vezi adresa strada x, nr Y și constați că acolo s-au vaccinat cetățeni din structurile respective. Din acel moment poți să te aștepți, că nu ne sunt toți prieteni pe pământul ăsta, dar pot veni să fotografieze, să filmeze... Nu mi se pare normal să dăm publicității”, a declarat ministrul de Interne, Lucian Bode la TVR 1.

Că situația nu e deloc roză în Coaliție așa cum se clamează public o arată foarte clar ceea ce s-a întâmplat ieri în Parlament când s-au ratat nu mai puțin de 3 voturi importante sau votul liberalilor din Comisia pentru drepturile omului împotriva proiectului de lege privind desființarea SIIJ.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.