Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Probleme mari la summitul UE: Brexitul, cu o May slăbită în urma primei înfrângeri în Parlament

Liderii UE se pregătesc să dea undă verde viitoarei faze a negocierilor Brexitului în cadrul unui summit, la Bruxelles, după ce premierul britanic Theresa May a fost şi mai fragilizată printr-o înfrângere politică în Parlament, relatează AFP. Discuţia consacrată Brexitului, prevăzută vineri, urmează să le permită încheierea primei părţi a negocierilor printr-un acord asupra progreselor realizate în prima fază, consacrată modalităţilor divorţului cu Regatul Unit.

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, instanţa din care fac parte şefii de stat şi de guverne, va propune să se treacă la faza următoare - o fază de tranziţie care va urma plecării efective a regatului, prevăzută pe 29 martie 2019. Deputaţii britanici au avertizat joi că un acord asupra acestei tranziţii este ”urgent”.

Va fi necesar să se lanseze totodată discuţii în vederea depunerii primelor planuri ale negocierii viitoarei relaţii între cele două părţi, şi anume în ceea ce priveşte relaţiile comerciale. Tusk a prognosticat, la sosirea sa la summit, că a doua fază a negocierilor va fi ”adevăratul test” al unităţii Celor 27. Aceştia se vor reuni vineri pentru a decide cu privire la continuarea negocierilor Brexitului, fără premierul britanic Theresa May, care se întoarce la Londra.

LIPSĂ DE UNITATE

Britanica va profita de prezenţa sa la Bruxelles pentru a-şi sublinia pe lângă colegi, la o cină, joi seara, satisfacţia faţă de faptul că un ”rezultat just” a fost obţinut în negocierile cu privire la soarta cetăţenilor expatriaţi, la contenciosul frontierei dintre Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord şi la factura Brexitului, potrivit unei surse guvernamentale britanice.

UE îşi afişează unitatea în faţa Londrei, însă Donald Tusk este conştient că celelalte teme abordate la summit sunt un sâmbure de discordie. May se prezintă slăbită la Bruxelles, după ce a pierdut cu un scor strâns, miercuri seara, un vot crucial în Parlament, din cauza rebeliunii unei părţi a taberei sale conservatoare. Deputaţii au adoptat un amendament care prevede ca orice acord final încheiat cu privire la Brexit să fie ratificat printr-un vot cu caracter constrângător al Parlamentului, în pofida opoziţiei Guvernului.

”Astăzi (joi) şi mâine (vineri), vom evoca subiecte în care lipsa de unitate este foarte vizibilă, mă refer la Uniunea Monetară şi migraţie”, a declarat preşedintele Consiliului.

Aceste disensiuni - între Nordul şi Sudul UE în primul caz şi între Est şi Occident în al doilea - ”sunt adesea însoţite de emoţii care fac dificilă căutarea unei limbi comune, unei argumentaţii raţionale. Din acest motiv este necesar să lucrăm la unitatea noastră mai intensiv”, a continuat el. Dezbaterea pe tema reformei zonei euro va avea loc vineri dimineaţa, înainte să se evoce Brexitul, la un mic dejun. Tema migraţiei promite însă un dineu animat joi.

Preşedintele Tusk speră la o discuţie ”deschisă şi sinceră” joi seara, la cină, despre ”ceea ce a mers şi ceea ce nu a mers” în răspunsul UE la valul migraţiei începând din 2015. Într-o notă adresată Celor 28, Tusk a relevat eşecul discuţiilor cu privire la eventualitatea implementării unui mecanism de cote permanente, o dezbatere ”clivantă”, care a împiedicat, în opinia sa, să se avanseze în reforma necesară a politicii UE a migraţiei.

Însă comisarul însărcinat cu Migraţia Dimitris Avramopoulos, furios, a catalogat marţi drept ”inacceptabilă” nota lui Tusk, pe care l-a acuzat că ”sabotează unul dintre principalii piloni ai proiectului european, şi anume principiul solidarităţii”. În cursul dineului, Franţa şi Germania vor prezenta rezumatul procesului de pace de la Minsk, iar Cei 28 urmează să îşi prelungească sancţiunile economice impuse Rusiei în urma conflictului din Ucraina.

Problema arzătoare a statutului Ierusalimului urmează să fie şi ea abordată. Înainte să se aşeze la masă, o ceremonie este organizată în vederea lansării unei cooperări militare fără precedent între 25 de state membre - fără Regatul Unit, Danemarca şi Malta - prin care UE se ambiţionează să relanseze Europa Apărării, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.