DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Probleme mari la Tribunalul din Caraş-Severin: Deficit de personal de 33%

alerta

Activitatea Tribunalului Caraş-Severin şi a judecătoriilor arondate a avut rezultate foarte bune pe parcursul anului 2017, chiar dacă au existat şi multe probleme cauzate în special de lipsa resursei umane, care înregistrează un deficit de 33%, a declarat, joi, preşedintele Curţii de Apel Timişoara, judecător Erica Nistor. "Rezultatele Tribunalului Caraş-Severin sunt foarte bune, dacă ne gândim, în special, la deficitul de personal. Trebuie să recunoaştem că la Reşiţa, atât Judecătoria, cât şi Tribunalul Caraş-Severin sunt instanţe care nu au o atractivitate pentru absolvenţii de la Institutul Naţional de Magistratură. În plus, cinci judecători s-au pensionat anul trecut", a declarat judecător Erica Nistor, conform Agerpres.

Tribunalul Caraş-Severin se situează, prin deficitul de 33% din schema de personal, pe locul al doilea pe ţară din acest punct de vedere, după Tribunalul Bucureşti.

Potrivit sursei citate, la Tribunalul Caraş-Severin s-a organizat concurs de promovare în funcţie de execuţie, însă nu s-a înscris nimeni şi, prin urmare, volumul de activitate a trebuit să fie gestionat de judecătorii de aici.

"Curtea de Apel Timişoara a fost întotdeauna alături de Tribunalul Caraş-Severin, însă este foarte greu să găsim judecători de la alte instanţe care să îşi dea acordul pentru a veni aici şi să-şi asume responsabilitatea gestionării unui volum de activitate atât de mare. Am reuşit în cele din urmă să aducem un judecător care avea grad de tribunal, de la Judecătoria Caransebeş", a afirmat preşedintele Curţii de Apel Timişoara.

Cea mai afectată secţie este cea penală, care funcţionează cu doar doi judecători. Tot aici, apar cazuri în care ambii judecători pot fi incompatibili. În aceste cazuri se solicită sprijin Curţii de Apel Timişoara şi a tribunalelor arondate, pentru delegarea unui judecător pe perioadă temporară. Începând cu data de 15 februarie, îşi va începe activitatea pentru o perioadă de şase luni un judecător de la Tribunalul Arad.

Cea mai gravă situaţie se înregistrează la Judecătoria Reşiţa, care a funcţionat în 2017 cu şapte judecători din 11 prevăzuţi în schemă. Acest lucru a determinat o încărcătură foarte mare, respectiv, circa 1.700 de dosare pe judecător.

O altă provocare o constituie faptul că pe tot parcursul anului trecut, ultimul etaj al clădirii a fost afectat de lucrările de mansardare a Tribunalului Caraş-Severin şi de construcţie a liftului exterior, ceea ce a determinat un disconfort continuu. Cu toate acestea, afirmă preşedintele Tribunalului Caraş-Severin, Petru Juca, în 2017 s-au înregistrat progrese semnificative la cei mai importanţi indicatori de calitate.

"A crescut semnificativ, în medie cu 9,57%, operativitatea soluţionării cauzelor şi a scăzut indicele de desfiinţare-casare pronunţate de către judecătorii tribunalului. Toate acestea, pe fondul creşterii volumului de activitate, având în vedere că pe parcursul anului trecut s-au înregistrat cu circa 1.300 de dosare mai multe decât în anul precedent, respectiv, cu 3,9%. În privinţa resurselor materiale aflate la dispoziţia instanţei, în luna decembrie 2017 s-au finalizat şi recepţionat lucrările de mansardare şi construcţia liftului exterior, fiind date în folosinţă 11 noi birouri, două camere de consiliu, grupuri sanitare şi spaţiu tehnic. De asemenea, pentru Judecătoria Oraviţa a fost întocmită şi aprobată, la minister, nota conceptuală necesară demarării lucrărilor de investiţii în vederea edificării noului sediu", a mai precizat preşedintele Tribunalului Caraş-Severin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.