Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Probleme mari pentru kurzii din Irak. În fața ofensivei forțelor federale irakiene, Guvernul Kurdistanului se oferă să `înghețe` rezultatele referendumului

The Kurdistan Tribune
Kurdistan

Guvernul Kurdistanului irakian s-a oferit marţi seara târziu să "îngheţe" rezultatul controversatului referendum de independenţă de luna trecută, cu scopul de a preveni alte violenţe şi a facilita dialogul cu Bagdadul, transmite agenţia dpa preluat de agerpres.

CUTREMUR în justiția din România: Anunţ de ultimă oră de la Comisia SRI

"Continuarea luptelor nu va aduce victoria niciunei părţi, dar va conduce ţara spre dezordine şi haos, afectând toate aspectele vieţii", a precizat guvernul menţionat, într-un comunicat. 

În consecinţă, acesta a oferit o "încetare a focului imediată" în regiunea Kurdistan, o îngheţare a rezultatului referendumului şi lansarea unui "dialog deschis" cu guvernul federal de la Bagdad. 

O majoritate zdrobitoare de 92% dintre kurzi au susţinut independenţa la referendumul de luna trecută, iar Bagdadul a cerut în mod repetat anularea rezultatului votului înainte de a intra într-un dialog cu Kurdistanul. 

Forţele irakiene, sprijinite de miliţiile şiite proguvernamentale, au preluat controlul săptămâna trecută asupra provinciei Kirkuk, bogată în petrol, şi a altor zone care erau deţinute de kurzii peshmerga în afara regiunii autonome Kurdistan. 

Aproximativ 30 de combatanţi peshmerga şi 10 membri ai miliţiilor şiite au fost ucişi în confruntările din ultima săptămână, iar mii de kurzi au fugit din Kirkuk spre oraşele Sulaimaniya şi Erbil.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.