Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Problemele din justiţie determină soluţii drastice: 23 de posturi de inspectori judiciari, scoase la concurs

inspectia judiciara

Inspecţia Judiciară a anunţat vineri că a declanşat concursul pentru ocuparea a 23 de posturi de inspectori judiciari. Considerată de mulţi instituţia care a zdruncinat pentru prima oară sistemul ocult din justiţie sau, dimpotrivă, instituţia care hărţuieşte magistraţii, Inspecţia Judiciară are rolul de a identifica ceea ce nu merge bine în activitatea judecătorilor şi a procurorilor.

"Inspecţia Judiciară anunţă declanşarea procedurii de concurs în vederea ocupării a 23 de posturi vacante de inspectori judiciari, din care 15 posturi la Direcţia de inspecţie pentru judecători şi opt posturi la Direcţia de inspecţie pentru procurori", precizează IJ pe pagina sa de Facebook.

CITEȘTE ȘI: Care este cea mai bună BRÂNZĂ din lume

Potrivit sursei citate, candidaturile vor fi însoţite de un curriculum vitae; 10 lucrări întocmite de candidat, reprezentative pentru activitatea profesională desfăşurată în ultimii 3 ani; lucrări de specialitate întocmite sau articole publicate de candidat, precum şi orice alte înscrisuri pe care le consideră relevante; pentru candidaţii judecători, opţiunea pentru testarea scrisă la materia Drept procesual civil sau la materia Drept procesual penal, în funcţie de specializare.

Inspecţia Judiciară se confruntă cu un deficit de personal de mai mult timp, situaţie reflectată în rapoartele anuale de activitate. "Resursele umane constituie o vulnerabilitate deja cronică pentru Inspecţia Judiciară. Gradul de ocupare a schemei de personal, coroborat cu inadecvarea acesteia la volumul de muncă şi complexitatea activităţii sunt numai două dintre faţetele vulnerabilităţii în discuţie. Nici în 2017, în ciuda demersurilor Inspecţiei Judiciare, nu s-a reuşit suplimentarea18 posturilor de inspectori judiciari şi pentru celelalte categorii de personal, suplimentare care, aşa cum se ştie deja, a fost avizată de Consiliul Superior al Magistraturii. În continuare, numai 50 de inspectori judiciari gestionează sesizările privind peste 7200 de magistraţi", se arăta în raportul pe 2017.

Între timp, Inspecţia Judiciară a organizat un concurs pentru ocuparea posturilor de inspectori. Declanşat în luna august, concursul nu a dus la rezultatele dorite. Iniţial s-au înscris 30 de magistraţi: 25 de judecători şi 5 procurori. Înainte de prima probă au mai rămas 18. După prima probă, cea teoretică, au rămas 9 candidaţi (50%). După interviu, doar 7 candidaţi au fost declaraţi admişi, toţi judecători.

Noul concurs este primul declanşat în baza noilor prevederi ale Legii 317/2004 şi ale regulamentului adoptat ulterior modificării legii. Spre deosebire de inspectorii numiţi anterior, care au mandate de 6 ani, noii inspectori judiciari vor avea mandate de doar 3 ani, la fel ca inspectorul-şef şi inspectorul-şef adjunct.

CITEȘTE ȘI: Medicii trag un semnal de ALARMĂ: Cum se transmite bacteria care poate cauza CANCER la stomac .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.