Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Problemele unui colos industrial din România generează o undă de șoc în toată Europa: Se fac concedieri masive

Facebook
export nuci

România se situează în fruntea producției de nuci din Europa, conform datelor Eurostat, depășind țări precum Grecia, Franța și Spania. De asemenea, trei companii se numără printre principalii exportatori de nuci din România.

Deținută de concernul turc Tiryaki Holding, firma Lidya Walnuts, cel mai mare exportator de nuci din România, își are sediul în comuna Mărăcineni-Argeș, la câțiva kilometri de Pitești. Recent, compania a anunțat disponibilizări colective, confirmate de reprezentanții AJOFM Argeș pentru Adevărul.ro, precizând că un total de 57 de persoane vor fi concediate.

Conform Adevarul.ro, firma Lidya Walnuts avea în 2022 un număr de 128 de angajați, conform datelor obținute de la Registrul Comerțului. În același an, firma din Mărăcineni a înregistrat o cifră de afaceri de 110,6 milioane de lei și pierderi de 5,6 milioane lei. Comparativ, în 2021, firma Lidya Walnuts a avut o cifră de afaceri de 88,9 milioane lei și un profit de 5,2 milioane lei, conform informațiilor de la Ministerul Finanțelor.

Activitatea principală a firmei constă în colectarea, procesarea, sortarea și ambalarea miezului de nucă, care este ulterior exportat în zeci de țări, inclusiv Chile, Statele Unite ale Americii și China.

Tiryaki Holding, compania din Turcia care deține Lidya Walnuts, este unul dintre cei mai mari furnizori din lume de miez de nucă și a fost fondată în 1965.

În prezent, România este cel mai mare producător de nuci din Europa, depășind țări precum Grecia, Franța și Spania, având o producție medie de 60.000 de tone anual, iar o parte semnificativă din această producție este destinată exportului.

Pe locul al doilea în topul exportatorilor de nuci din România se află firma Zamzam International din București, care a înregistrat în 2022 o cifră de afaceri de 64,4 milioane lei și pierderi de 572.984 lei.

Pe locul trei se situează firma Transilvania Nuts din satul Drâmbar, județul Alba, care a înregistrat în 2022 o cifră de afaceri de 64,1 milioane lei și un profit de 1,1 milioane lei.

Aproape 50.000 de hectare de nuci

În prezent, în România, există aproximativ 50.000 de hectare cultivate cu nuci, cu cele mai multe plantații concentrate în sudul țării. Plantarea nucilor este considerată o afacere profitabilă, având în vedere că producția la hectar poate ajunge până la 10 tone, iar prețul unei tone de miez de nucă poate ajunge și la 40.000 de lei, adică aproximativ 8.000 de euro.

În principal, plantațiile de nuci din România sunt deținute de mici fermieri, însă datorită creșterii interesului comercial pentru producția de nuci, în special odată cu disponibilitatea subvențiilor europene pentru pomi fructiferi, culturile pe suprafețe mari au devenit mai frecvente.

Cultivatorii de nuci primesc plăți de sprijin regulate, însă nu există programe guvernamentale specifice pentru sprijinirea lor. Subvențiile acoperă diverse costuri, inclusiv plantarea, sistemele de susținere, pregătirea solului și asigurarea împotriva grindinei și inundațiilor.

Finanțarea europeană poate acoperi până la 50% din valoarea investiției, cu un plafon de un milion de euro.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.