Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procedura de extrădare a lui Carles Puigdemont se apropie de final

Carles Puigdemont

Justiţia belgiană a anunţat joi încheierea procedurii care-i viza pe Carles Puigdemont şi pe alţi patru membri ai Executivului catalan destituit care s-au exilat în Belgia, în urma retragerii de către Madrid a celor cinci mandate europene de arestare, a anunţat avocatul belgian al fostului preşedinte catalan, relatează AFP. Judecătorul unic al Camerei de Consiliu olandofone de la Bruxelles a declarat ”fără obiect” această procedură, a precizat pentru AFP acest avocat, Paul Bekaert.

Mandatele europene de arestare au fost retrase, în pofida oricărei aşteptări, pe 5 decembrie, de către un judecător spaniol de la Curtea Supremă, la cinci săptămâni după ce au fost emise de altă jurisdicţie de la Madrid. ”Atunci când mandatul european de arestare este retras, procedura rămâne fără obiect, este logic”, a comendat Bekaert.

Carles Puigdemont, Antoni Comin, Meritxell Serret, Lluis Puig şi Clara Ponsati, care s-au exilat în Belgia pe 30 octombrie, după plasarea sub tutelă a Cataloniei de către Madrid, se bucură astfel de o ridicare a limitărilor libertăţii de circulaţie care le-au fost impuse de către justiţia belgiană în cadrul procedurii de extrădare.

Însă ei riscă în continuare să fie arestaţi în ţara lor, în virtutea procedurilor judiciare spaniole, care au fost menţinute. La o zi după hotărârea-surpriză a judecătorului Curţii Supreme, Carles Puigdemont şi-a anunţat intenţia de a rămâne în Belgia ”pentru moment”.

El a precizat că nu exclude să se întoarcă în ţară după alegerile regionale de la 21 decembrie din Catalonia, însă în anumite condiţii. O magstrată a Audienţei Naţionionale spaniole a emis pe 3 noiembrie cele cinci mandate europene de arestare pe numele lui Puigdemont şi celor patru foşti consilieri (miniştri) ai săi.

Retrăgându-le pe 5 decembrie, judecătorul Curţii Supreme Pablo Llarena a explicat că vrea să evite ca justiţia belgiană să nu reţină toate capetele de inculpare formulate cu privire la toţi liderii separatişti care au pregătit secesiunea eşuată a Cataloniei. El a luat această decizie la o zi după primele pledoarii ale avocaţilor catalanilor la Bruxelles, în Camera de Consiliu, însărcinată să se pronunţe asupra mandatelor europene de arestare. ”Faptele, aşa cum sunt ele prezentate (în aceste mandate de arestare) nu sunt pedepsibile în dreptul belgian”, a pretins unul dintre avocaţi, Christophe Marchand, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.