Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procesul celui mai cunoscut deţinut politic din Egipt, Alaa Abdel-Fattah, a început luni la un tribunal special din Cairo

istockphoto.com
justiție decizie tribunal

Procesul celui mai cunoscut deţinut politic din Egipt, Alaa Abdel-Fattah, figură centrală a revoltei din 2011, şi al altor doi militanţi a început luni la un tribunal special din Cairo, a anunţat avocatul lui Abdel Fattah pentru AFP.

După mai mult de doi ani în care s-a aflat în detenţie, Abdel-Fattah a fost oficial inculpat, împreună cu avocatul său de atunci Mohamed al-Baqer şi bloggerul Mohamed Ibrahim, alias Oxygen, pentru "difuzare de informaţii false şi zvonuri în interiorul ţării şi în străinătate", a precizat Khaled Ali.

Tribunalul corecţional de urgenţă al Siguranţei Statului din estul capitalei Cairo a amânat apoi audierea pentru 1 noiembrie din raţiuni de procedură, potrivit avocatului său.

Supranumit "icoana revoluţiei" care l-a alungat în 2011 de la putere pe fostul preşedinte Hosni Moubarak, Abdel-Fattah, deţinut în izolare, a fost transferat "singur într-un camion blindat" din închisoarea de maximă securitate Tora la tribunal, potrivit unui mesaj scris pe Twitter de către sora sa Mona Seif.

Apărarea nu a avut acces la elementele din dosar, a adăugat ea, denunţând dorinţa autorităţilor de a "finaliza (această afacere) rapid la un tribunal special ale cărui verdicte nu pot fi contestate în apel".

Potrivit familiei sale, Abdel-Fattah, care a stat în trecut în total şapte ani în spatele gratiilor, începând din 2013, a exprimat gânduri sinucigaşe în timpul ultimei audieri pentru reînnoirea detenţiei sale, la mijlocul lui septembrie. Mona Seif a afirmat totodată că el părea luni "mai bine din punct de vedere psihologic".

Abdel-Fattah şi avocatul său Baqer au fost plasaţi în detenţie în urma unui mare raid care a avut loc în septembrie 2019 după rarele manifestaţii împotriva preşedintelui Abdel Fattah al-Sissi.

Amnesty International a denunţat "condiţiile crude, inumane şi degradante" în care sunt deţinuţi cei doi, care au fost incluşi pe lista "teroristă" a Egiptului la sfârşitul lui 2020, potrivit Agerpres.ro.

Ibrahim, fondatorul blogului Oxygen Egypt, a fost şi el arestat în 2019 după ce a publicat pe social media înregistrări video cu manifestaţiile antiguvernamentale, potrivit Amnesty International.

După ce a ajuns la putere în urmă cu opt ani, Al-Sissi a declanşat o reprimare fără cruţare a oricărei opoziţii. Potrivit unor ONG-uri, Egiptul numără circa 60.000 de deţinuţi de opinie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.