Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procesul împotriva celor doi profesori în greva foamei a început la Ankara

turcia

Procesul pentru apartenenţă la o 'organizaţie teroristă' declanşat împotriva a doi profesori aflaţi de şase luni în greva foamei a început joi la Ankara într-o ambianţă tensionată, relatează jurnalişti ai AFP, potrivit Agerpres.

Nuriye Gulmen, profesoară universitară, şi Semih Ozakca, profesor de şcoală elementară, se numără printre cele peste 140.000 de cadre didactice destituite prin decrete emise în cadrul stării de urgenţă instaurate în Turcia ca urmare a puciului eşuat din 15 iulie 2016, imputat susţinătorilor predicatorului Fetullah Gulen. 

Niciunul dintre cei doi acuzaţi nu era prezent la deschiderea procesului, autorităţile invocând motive de securitate şi starea lor de sănătate, a anunţat un avocat al apărării pentru AFP. 

Înainte de deschiderea procesului, poliţişti au respins cu lovituri de bastoane numeroase persoane ce încercau să intre în sala de audieri, dintre care unele au aruncat sticle cu apă în agenţii de poliţie. 

După luni de proteste zilnice în centrul oraşului Ankara, Gulmen şi Ozakca au declanşat în martie o grevă a foamei, pentru a contesta demiterea lor, înainte de a fi închişi la sfârşitul lui mai, sub acuzaţia de apartenenţă la un grupuscul de extremă stânga, DHKP-C, clasat drept 'terorist' în Turcia, dar şi de Uniunea Europeană şi SUA. 

Apropiaţi ai lui Gulmen şi Ozakca şi-au exprimat îngrijorarea în ceea ce priveşte starea de sănătate a celor doi deţinuţi, care de la începutul grevei se alimentează exclusiv cu apă îndulcită şi sărată, ceaiuri din plante şi vitamina B1. 

Manifestaţii pentru susţinerea celor doi profesori şi dispersate rapid de poliţie au loc zilnic în centrul Ankarei, . 

Cel puţin 15 dintre avocaţii implicaţi în apărarea celor doi profesori au fost la rândul lor arestaţi marţi pentru legături cu 'activităţi teroriste'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.