Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procuratura Găgăuziei a deschis un dosar penal împotriva șefului autonomiei, Evghenia Guțul

IPN
Evghenia Guțul

Procuratura Găgăuziei a deschis un dosar de abuz de putere și încălcare a atribuțiilor de serviciu din partea șefului autonomiei, Evghenia Guțul, se precizează într-o scrisoare trimisă de șeful interimar al procuraturii autonomiei, Nikolai Levandovski, Adunării Populare din Găgăuzia.

"La mijlocul lunii august a fost depusă o plângere la Procuratura Găgăuziei, semnată de Ivan Burgudji și Leonid Dobrov, care cer ca Evghenia Guțul să fie trasă la răspundere pentru "abuz de funcție" și "depășirea atribuțiilor de serviciu" în conformitate cu prevederile Codului Penal al țării. În baza rezultatelor analizei materialelor, Procuratura a emis o decizie de începere a urmăririi penale" - se arată în documentul, citat de publicația locală Gagauzinfo.

Procuratura a solicitat delegarea unui reprezentant care să reprezinte interesele Adunării Populare din Găgăuzia în procesul împotriva lui Guțul, care este acuzată de încălcarea legii la numirea membrilor comitetului executiv al autonomiei.

Dacă va fi găsită vinovată, Evghenia Guțul riscă o amendă sau o suspendare din funcție pe o perioadă de la trei luni la un an.

Săptămâna trecută, Parlamentul Găgăuziei nu a reușit pentru a patra oară să aprobe componența comitetului executiv, care a fost propusă de Guțul. Majoritatea argumentelor legiuitorilor care i-au criticat propunerile s-au rezumat la faptul că noul șef al Găgăuziei nu s-a consultat mai întâi cu deputații în problemele ce țin de politica de personal.

Potrivit legilor locale, șeful autonomiei are dreptul să dizolve actuala componență a Adunării Populare din Găgăuzia dacă deputații nu aprobă comitetul executiv până la sfârșitul lunii septembrie.

Amintim că, după alegerea lui Guțul din luna mai, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că alegerile s-au desfășurat cu numeroase încălcări. După aceasta, au fost efectuate percheziții la sediul Comisiei Electorale Centrale a autonomiei și au fost deschise dosare penale privind finanțarea ilegală a campaniei electorale și luarea de mită a alegătorilor. Acțiunile autorităților centrale au stârnit indignare în rândul populației autonomiei - la Comrat a avut loc un miting spontan, iar deputații Găgăuziei și-au exprimat atunci în unanimitate sprijinul pentru Guțul.

Politicianul a candidat la șefia autonomiei din partea partidul de opoziție "Şor", care ulterior a fost declarat ilegal de către Curtea Constituțională a țării la cererea Guvernului moldovean. Șeful Găgăuziei conduce administrația publică, reprezintă autonomia în materie de politică externă și face parte din Guvernul Republicii Moldova. În primul său interviu pentru TASS, Guțul a declarat că intenționează să consolideze relațiile de prietenie ale regiunii cu Rusia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.