Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procuror general suspendat al Moldovei acuză felul în care Regimul Maia Sandu scapă de oamenii incomozi Puterii

zdg.md
Alexandru Stoianoglo

Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo a venit cu un comentariu la raportul Comisiei de evaluare, care i-a calificat drept "nesatisfăcătoare" activitatea sa la șefia instituției.

Într-o postare pe o rețea de socializare, Stoianoglo, menționează că raportul de peste 130 de pagini privind activitatea sa conține informații intenționat denaturate, transmite Știri.md.

"În ultima sa apariție televizată, doamna Președintă, Maia Sandu, a anunțat că va decide asupra demiterii procurorului general doar după ce va studia raportul, aprobat de Consiliul Superior al Procurorilor, ce vizează rezultatele evaluării activității acestuia.

E puțin probabil ca un pretins raport de peste 130 de pagini să o clarifice pe domnia sa asupra activității procurorului general, mai ales că, în mare parte, documentul conține informații intenționat denaturate, pe alocuri chiar - complet false. Pentru a facilita sarcina Președintelui de studiere a raportului și pentru a explica situația publicului, voi prezenta concluziile comisiei în câteva fraze.

Așadar, am fost acuzat de management defectuos al Procuraturii, în activitatea mea fiind constatate o serie de lacune. În realitate, însă, situația este cu totul alta, iar așa-zisele neajunsuri pretins constatate de comisia de evaluare, de facto, fusese identificate în baza unei analize realizate de procurori anume la indicația mea.

Chiar la începutul mandatului, am creat un grup de lucru, menit să identifice riscurile de corupție în activitatea procurorilor și să implementeze standardele naționale în materie de management instituțional.

Timp de patru luni, grupul de lucru a întocmit un raport privind evaluarea situației actuale din procuratură și a intervenit cu un plan de acțiuni pentru eliminarea riscurilor identificate și implementarea sarcinilor de îmbunătățire a performanțelor instituționale. Pentru toate problemele identificate au fost inițiate procese, proceduri, au fost întreprinse acțiuni și luate decizii concrete.

Drept urmare, în cadrul Procuraturii au fost aprobate și implementate multiple strategii, au fost elaborate zeci de regulamente, instrucțiuni, generalizări, registre, au fost emise zeci de noi ordine ale procurorului general, care reglementează diverse domenii de activitate instituțională.

Acum, Comisia de evaluare a concluzionat că, deși toate procesele au fost inițiate, nu toate au fost finalizate, ceea ce, în opinia mea, este absolut normal, întrucât procesele și procedurile pot fi evaluate în timp, iar unele necesită o continuă monitorizare și ajustare la realitățile cotidiene.

Mai mult decât atât, totul s-a întâmplat în condiții de pandemie, când procuratura și alte organe de stat activau în regim restricționat.  Așadar, principalele pretenții față de activitatea mea constau în faptul că nu am reușit să elimin toate deficiențele identificate de mine și datorită mie.

Totodată, țin să subliniez că, standardele naționale de management instituțional au fost inițiate și implementate doar la insistența mea și doar în Procuratură, în alte instituții ale puterii nici nu s-au apropiat de aceste procese", a scris Stoianoglo.

Cât despre criticile ce se referă la nemulțumirea față de investigarea unor dosare penale și soluții emise în spețe concrete, Stoianoglo menționează că personal, nu am luat nicio decizie în aceste cauze penale, aceasta fiind prerogativa exclusivă a procurorilor de caz.

"În pofida criticilor aduse acestor decizii, chiar și la 8 luni de la suspendarea mea din funcție , nimeni nu a anulat respectivele decizii și, respectiv, ele toate sunt legale și în vigoare. În al treilea rând, și cel mai important, membrii comisiei nu au avut acces la dosare penale și prin urmare, nu se puteau pronunța asupra lor.

La fel de inedit e și faptul că, toate concluziile comisiei, inclusiv criticile vizând instrumentarea dosarelor penale au fost preluate din rapoartele unor ONG-uri, care, la fel, nu au avut acces la materialele cauzelor penale, neavând calificarea necesară pentru a emite concluzii documentate și obiective, bazându-se strict pe evaluări și opinii politice.

De notat că, toate rapoartele respectivelor ONG-uri s-au axat exclusiv pe activitatea procurorului general Stoianoglo, fiind stranie obsesia sectorului neguvernamental pe fundalul unei apatii totale față de alte instituții ale puterii din stat, toată atenția fiind centrată doar pe procurorul general și procuratură, per ansamblu. Despre ”corectitudinea” unor reprezentanți ai acestor ONG-uri am vorbit chiar în ultimul meu briefing de presă din 4 octombrie 2021, discursul meu post-eveniment fiind ulterior intenționat dezactivat de pe site-ul instituției.

Pentru aceste pretinse încălcări, în mare parte inventate și exagerate, munca Procurorului General a fost calificată ca fiind ”nesatisfăcătoare”, Președintelui  fiindu-i propusă demiterea mea.

Pentru mine, decizia Președintelui a devenit clară și evidentă chiar din momentul inițierii procedurii de evaluare și modului în care s-a derulat acest proces.

Societatea însă trebuie să cunoască adevărul și să înțeleagă că anume în așa mod puterea luptă și încearcă să scape de persoanele indezirabile și incomode. Va fi Procuratura mai bună după asta? Mă îndoiesc. Timpul însă le va aranja pe toate", a comentat Stoianoglo.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.