DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Procuror, suspendat din funcție de CSM

csm

Procurorul Iulian Preda de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pătârlagele a fost suspendat din funcţie de Consiliul Superior al Magistraturii, ca urmare a trimiterii în judecată după ce a depus acte la un concurs al CSM din care reieşea că nu a colaborat cu Securitatea. 

"Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât suspendarea din funcţie, începând cu această dată, a domnului Preda Iulian, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Pătârlagele, ca urmare a trimiterii în judecată pentru săvârşirea, cu intenţie, a unor infracţiuni", se arată într-un comunicat al CSM transmis marţi AGERPRES.

Cum i-a ÎNVINS DEFINITV Olguța Vasilescu pe procurorii DNA


Potrivit sursei citate, hotărârea secţiei a fost luată în temeiul dispoziţiilor art. 40 lit. j) din Legea 317/2004 privind CSM, conform cărora secţiile Consiliului dispun suspendarea din funcţie a judecătorilor şi procurorilor şi art. 62 alin. (1) lit. a) şi alin. (2) din Legea 303/2004 potrivit cărora procurorul este suspendat din funcţie când a fost trimis în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni. 

În 12 august, procurorii Parchetului General l-au trimis în judecată pe procurorul Iulian Preda pentru două infracţiuni de fals în declaraţii, după ce a depus acte la un concurs al CSM din care reieşea că nu a colaborat cu Securitatea.

Cartea lui Klaus Iohannis, tradusă în chineză pe banii statului


"În calitate de procuror, Iulian Preda a participat la concursul organizat de Consiliul Superior al Magistraturii în perioada 16 aprilie - 6 iulie 2010, fiind admis pentru funcţia de prim-procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgovişte, precum şi la concursul organizat în perioada 22 martie - 19 iunie 2013, în urma căruia a fost admis pentru funcţia de prim-procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa", susţin anchetatorii. 

Cu ocazia înscrierii la ambele concursuri, Iulian Preda a depus declaraţii întocmite pe propria răspundere din care rezulta că nu a făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1990, declaraţiile fiind date în vederea producerii unor consecinţe juridice pentru sine, respectiv ocuparea unor funcţii de conducere pentru care legea instituie incompatibilitatea cu calitatea de agent sau colaborator al fostei Securităţi.

Olguța Vasilescu, VICTORIE în fața procurorilor DNA"Prin sentinţa civilă pronunţată în anul 2013 de Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a Contencios Administrativ şi Fiscal, irevocabilă prin decizia pronunţată de ÎCCJ - Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal în 2015, s-a constatat însă că inculpatul Preda Iulian a avut calitatea de colaborator al Securităţii, în accepţiunea prevăzută de art. 2 lit. b din OUG nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii", a constatat PÎCCJ. 

Potrivit probatoriului, în anul 1986, Iulian Preda era electrician la Combinatul de Oţeluri Speciale Târgovişte şi a semnat un angajament de colaborare cu organele de securitate, prin care urma să furnizeze acestui serviciu secret, sub numele conspirativ "Marius", informaţii referitoare la "mediul tinerilor fără ocupaţie, care frecventează baruri, ceainării, videoteci şi se pot angrena în activităţi necorespunzătoare ce pot aduce atingere într-un mod sau altul securităţii statului". 

În dosarul de reţea din arhiva fostei Securităţi avându-l ca titular pe Preda Iulian au fost identificate şase note informative olografe scrise şi semnate de inculpat sub pseudonim (în perioada 1986 - 1987) şi care, potrivit notei de constatare a Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, se circumscriu celor două cerinţe legale pentru a putea fi reţinută calitatea de colaborator al fostei Securităţi: denunţarea unor atitudini potrivnice regimului comunist şi încălcarea unor drepturi fundamentale. 

Pe baza notei de constatare, în anul 2012 a fost sesizată, potrivit legii, Curtea de Apel Bucureşti, sentinţa pronunţată stabilind calitatea de colaborator, confirmată ulterior şi de instanţa de recurs. 

Procurorii au solicitat CSM suspendarea din funcţia de procuror a inculpatului Iulian Preda, care activa începând cu data de 1 iunie 2016 în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Pătârlagele. 

Dosarul a fost trimis spre soluţionare Curţii de Apel Bucureşti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.