Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procurori și judecători, politicieni și afaceriști MOMIȚI cu ORCHESTRA muzicală - Imaginea SINDROFIILOR organizate din banii Jandarmeriei Române de Corcodel

Facebook
Jandarmeria Romana

Procurorii DIICOT Central l-au trimis în judecată pe fostul șef al Bazei de Administrare și Deservire a Jandarmeriei Române, Marian Corcodel, pentru fapte de crimă organizată precum grup constituirea unui grup infracțional organizat, camătă și delapidarea instituției publice.

Alături de acesta vor mai răspunde în fața judecătorilor doi foști ofițeri ai serviciilor de informații a MAI, respectiv Daniel Iancu Preoteasa, locotenent-colonel și funcția de prim-adjunct (împuternicit) al comandantului al Bazei de Administrare și Deservire a Jandarmeriei Române, pentru săvârșirea infracțiunilor de ”constituirea unui grup infracțional organizat”, ”complicitate la camătă” și ”complicitate la delapidare în formă continuată” și Octavian Cristeascu colonel, în cadrul Direcției Generale de Protecție Internă a M.A.I., pentru săvârșirea infracțiunii de „constituire a unui grup infracţional organizat, în varianta normativă a sprijinirii”.

Legat de faptele de delapidare ale lui Corcodel DIICOT explică faptul că aceste folosea în mod curent resursele instituții pentru petreceri de natură privată ce aveau loc cu preponderență la Baza Jandarmeriei cunoscută generic sub denumirea ”Cavaleri”.

DIICOT arată că lista lui Marian Corcodel nu se limita la zidurile unității, între invitații săi de seamă la aceste petreceri unde se consumau bunurile globale ale Jandarmeriei Române, numărându-se și înalți oficiali sau chiar procurori și judecători.

„Nu este întâmplător că printre invitați se găseau ofițeri superiori cu funcții de conducere în aparatul central al Ministerului Afacerilor Interne, magistrați – procurori și judecători, ofițeri de poliție cu funcții de comandă, administratori ai unor societăți comerciale, persoane din administrația publică locală, atât din municipiul București, cât și din județul Ilfov”, se arată în dosarul fostului șef al BAD.

Aducea orchestra armatei

„Practic, în această locație inculpatul Marian  Corcodel invita persoane din mediul său relațional, cu care avea relații de amiciție sau despre care presupunea/știa că îi pot acorda sprijin la nevoie, invitați ce beneficiau de organizarea unor petreceri sau evenimente informale, fiind serviți cu produse agro-alimentare, băuturi alcoolice și ne-alcoolice, servirea fiind asigurată de către cadre militare și personal civil al U.M. 0260, specializate ca bucătari, ospătari, în unele cazuri fiind solicitată și orchesta muzicală a unității militare”, arată DIICOT despre seratele de taină ale fostului șef de la Administrare.

Dosarul pe scurt

„Inculpatul Marian Corcodel  a avut inițiativa constituirii acestui grup infracțional organizat, în anul 2011, din grup mai făcând parte inculpaţii Iancu Daniel Preoteasa  și Georgică Adrian Băbănău.

Activitatea ilicită a grupului astfel constituit a fost sprijinită în mod conștient și interesat de către inculpatul Octavian Cristeascu, cadru militar, cu gradul de colonel, în cadrul fostului Departament de Informații și Protecție Internă al M.A.I. (reorganizat la sfârșitul anului 2016 ca Direcție Generală de Protecție Internă) cu atribuții pe linia asigurării contrainformative a obiectivului I.G.J.R. și unitățile din subordine.

Menţionăm că inculpatul Corcodel, până la momentul punerii în mişcare a acţiunii penale împotriva sa (04.08.2017), a îndeplinit funcţia de comandant al U.M. 0260 Bucureşti – Baza de Administrare şi Deservire a Jandarmeriei din cadrul Inspectoratului General al Jandarmerie Române, cu gradul militar de colonel, şi şi-a folosit ascendentul profesional pe care îl avea asupra subordonaţilor săi – inculpaţii Preoteasa și Băbănău , pentru a-i determina și atrage pe aceştia să-i fie complici în activitatea infracţională”, arată DIICOT în dosarul trimis judecătorilor.

Astfel, arată procurorii, Preoteasa era perceput de către unii martori audiaţi în cauză ca fiind unul din oamenii de încredere ai lui Corcodel, căruia îi acorda sprijin necondiționat în orice situaţie, beneficiind în schimb de ajutorul acestuia pentru accederea facilă pe treptele ierarhiei militare şi ale funcţiilor din cadrul B.A.D. – U.M. 0260.

Recompensare...

„Pentru serviciile prestate, inculpatul PREOTEASA IANCU DANIEL a fost recompensat de către inculpatul Corcodel Marian prin facilitarea înaintării la gradul de locotenent-colonel şi împuternicirii ca prim-adjunct al comandantului unităţii.

Inculpatul BĂBĂNĂU GEORGICĂ ADRIAN este o altă persoană de încredere a inculpatului CORCODEL MARIAN, acesta fiind subofiţer în cadrul Jandarmeriei Române, cu gradul de plutonier adjutant, ce îndeplinea atât sarcini de conducător auto al comandantului (al inculpatului CORCODEL MARIAN), cât şi de secretariat, la cabinetul acestuia din incinta Bazei de Administrare şi Deservire a Jandarmeriei- U.M. 0260 Bucureşti.

Totodată, prin prisma funcţiei deţinute, de comandant al U.M. 0260 Bucureşti – Baza de Administrare şi Deservire a Jandarmeriei, inculpatul CORCODEL MARIAN deținea în fapt şi calitatea de administrator al bunurilor şi resurselor materiale aflate în gestiunea acestei unităţi, chiar dacă această calitate nu este în mod explicit menţionată în fişa postului. În această calitate inculpatul exercita efectiv, în mod direct sau prin persoane interpuse, atribuţiile funcției de administrare a bunurilor și valorilor gestionate la nivelul unității pe care o conducea, având din această perspectivă calitatea de subiect activ al infracţiunii de delapidare”, se mai arată în dosar.

Orizont infracțional lărgit

„La momentul constituirii, scopul grupului infracțional organizat a fost acela de săvârșire a unor infracțiuni de camătă, pentru ca, ulterior, începând cu anul 2015, acesta să cunoască o diversificare a sferei ariei de preocupare prin extinderea acesteia în direcția săvârșirii unor infracțiuni de delapidare, în formă continuată, activitate derulată în perioada noiembrie 2015 – iulie 2017 (anterior momentului intervenției organelor judiciare).

La săvârşirea infracţiunilor de delapidare, inculpatul Corcodel a beneficiat în mod repetat de complicitatea inculpaţilor Preoteasa și Băbănău , aproprierea beneficiului rezultat în urma săvârșirii acestui gen de infracțiuni fiind facilitat pe de o parte de acțiunile și sprijinul celor doi coinculpați, iar, pe de altă parte, de protecția oferită de inculpatul Cristescu, ofițer în cadrul D.G.P.I., care a sprijinit în mod conștient și interesat activitățile infracționale săvârșite de membrii grupului infracțional organizat, inclusiv pe linia derulării neautorizate de operațiuni de acordare, ca îndeletnicire, de împrumuturi bănești cu dobândă.”, mai notează magistratul DIICOT în dosar.

Jandarmeria „cămătarului” Corcodel

„Deși infracțiunile de camătă (ce reprezintă darea de bani cu dobândă, ca îndeletnicire de către o persoană neautorizată), în mod ,,tradițional” intră în preocupările ilicite ale unor grupări din lumea interlopă sau a unor clanuri de rromi, așa cum vom vedere există și excepții de la această regulă, una fiind descrisă în prezentul rechizitoriu.

Astfel, poate părea surprinzător faptul că membrii grupului infracțional ce face obiectul prezentului dosar penal nu aparțin mediilor sociale/infracționale mai sus-amintite, aceștia provenind din rândul unor cadre militare ale Ministerului Afacerilor Interne, trei dintre aceștia fiind ofițeri superiori, iar cel de-al patrulea – subofițer.

Liderul incontestabil al grupului – inculpatul Corcodel, colonel, ce a îndeplinit funcția de comandant al Bazei de Administrare și Deservire a Jandarmeriei (U.M. 0260 București din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române) este o persoană cu notorietate în mediul profesional al acestei instituții, de-a lungul timpului îndeplinind mai multe funcții de comandă în cadrul unității.

Deși informal, activitățile ilicite desfășurate de inculpat, fie că îmbrăcau forma unor infracțiuni, sau, după caz, a unor abateri disciplinare, erau cunoscute unor persoane care de-a lungul timpului au îndeplinit funcții de conducere la nivelul I.G.J.R., inculpatul Corcodel a beneficiat, cu unele excepții, de susținerea necondiționată a acestora”, se mai arată în rechizitoriu.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.