Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procurorii ICCJ intră puternic peste evazioniști: Au fost făcute 445 de percheziiţii, prejudiciul depăşeşte 228 de milioane de lei

Business 24
evaziune fiscala

Procurorii ICCJ intră puternic peste evazioniști: Au fost făcute 445 de percheziiţii,  prejudiciul depăşeşte 228 de milioane de lei

Procurorii de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au coordonat o acţiune de combatere a evaziunii fiscale, iar cu acest prilej au fost făcute 445 de percheziiţii. Investigaţiile vizează 207 persoane fizice şi 97 de persoane juridice, iar prejudiciul depăşeşte 228 de milioane de lei.

Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) au anunţat că, în perioada 13 – 19 noiembrie, procurorii au coordonat o acţiune de combatere a evaziunii fiscale la nivel naţional, desfăşurată la nivelul unităţilor de parchet de pe lângă curţile de apel şi tribunalele din 38 de judeţe şi municipiul Bucureşti.

“Au fost puse în executare 445 mandate de percheziţie emise în 56 de dosare penale; Investigaţiile vizează un număr de 207 persoane fizice şi 97 de persoane juridice. Prejudiciul provizoriu estimat în această fază a cercetărilor este de 228.601.722 lei. Au fost instituite măsuri asiguratorii în vederea recuperării prejudiciilor, inclusiv în vederea confiscării extinse”, au precizat procurorii.

Domeniile de activităţi economice vizate sunt extrem de diverse: comerţul cu fier vechi/deşeuri, reciclarea deşeurilor electrocasnice şi textile, comerţul cu material lemnos, comerţul cu materiale de construcţii, transport de persoane, comerţul cu cereale, servicii de curierat şi car sharing, minerit neautorizat, comerţul cu produse siderurgice şi materii prime industriale, comerţul cu produse electronice, comerţul cu piese de schimb, comerţul cu produse cosmetice, şcoli de şoferi.

Sursa citată a menţionat că activităţile de urmărire penală astfel derulate se înscriu în eforturile concertate ale Ministerului Public de a se focaliza pe combaterea criminalităţii în domenii prioritare, cu un grad ridicat de specializare, în care Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie are un rol de coordonare, prin intermediul birourilor specializate înfiinţate prin noul Regulament de ordine interioară al parchetelor, intrat în vigoare în luna septembrie 2023.

Totodată, la nivelul Ministerului Public sunt în curs de implementare mai multe metodologii standard de investigaţie, aplicabile în domeniile cu un grad ridicat de specializare – evaziune fiscală, spălarea banilor, infracţiuni de mediu – care au menirea de a genera o creştere a calităţii actului de urmărire penală şi instituirea unor practici unitare de investigare a infracţiunilor din aceste domenii de activitate.

“Nu în ultimul rând, o atenţie sporită a fost acordată instituirii de măsuri asigurătorii, unul dintre obiectivele principale ale Ministerului Public fiind în perioada următoare creşterea gradului de indisponibilizare şi confiscare a produselor infracţiunii, un rol important în acest demers urmând să îl joace noul Compartiment de analiză şi investigaţii financiare înfiinţat la nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, au mai transmis procurorii.

Acţiunile desfăşurate au fost realizate împreună cu lucrătorii de poliţie din cadrul IGPR şi al Inspectoratelor Judeţene de Poliţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.