Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procurorii moldoveni și ofițerii serviciului secret au săltat un jurnalist pentru propagandă de război. Ce riscă Nikolae Kostîrkin

Deschide.md
Nikolae Kostîrkin

PCCOCS în comun cu ofițerii SPIA și cu angajații SIS au documentat acțiunile lui Nikolae Kostîrkin, redactorul portalului de știri gagauznews.md și autorul canalului de Telegram „Случайный корреспондент”, Informația a fost confirmată pentru Telegraph.md.

Nikolae Kostîrkin este cercetat pentru manifestarea sa prin propagarea războiului și acțiuni intenționate îndreptate spre ațâțarea vrajbei, diferențierii sau dezbinării naționale, etnice, rasiale sau religioase, infracțiuni prevăzute de art. 140 alin. (1) și 346 din Codul penal al Republicii Moldova.

În cadrul investigațiilor desfășurate, s-a constatat că Nikolae Kostîrkin, în condițiile stării de urgență instituite în contextul conflictului regional armat declanșat în Ucraina, prin intermediul canalelor de comunicații, gestionate și administrate de către acesta, a publicat și răspândit sistematic elemente propagandistice care justifică agresiunea militară asupra Ucrainei, utilizarea cărora este interzisă legal pe teritoriul Republicii Moldova, plasând sistematic informații și discursuri publice ce incită la ură și război.

Astfel, astăzi, 9 iunie 2022, în cadrul acțiunilor de urmărire penală, au fost efectuate percheziții la domiciliul și în automobilul personal ale lui Nikolae Kostîrkin, fiind depistate și ridicate obiecte și alte mijloace de probă ce au relevanță în cadrul cauzelor penale menționate supra.

Subsecvent, Kostîrkin a fost condus la sediul PCCOCS pentru audieri.

În continuare, urmează a fi efectuate acțiunile necesare pentru stabilirea întregului cerc de făptuitori, care răspândesc sistematic în public, prin diverse mijloace mass-media, rețele de socializare, canale de comunicare, informații tendențioase și inventate, caracterizate ca fiind instigatoare la război, cu scopul creării în rândul populației Republicii Moldova a unui climat afectiv favorabil unui conflict armat, inclusiv și cu scopul generării unor disensiuni în rândul populației, îndreptate spre ațâțarea vrajbei, diferențierii sau dezbinării naționale, etnice sau religioase.

Acțiunile de urmărire penală sunt desfășurate în limitele legale, cu respectarea tuturor drepturilor persoanei vizate.

Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.