Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procurorul general dă SEMNALUL după punerea sub acuzare a lui Dragnea: 'Cetăţeanul urmărit penal nu este un ADVERSAR sau un INAMIC al procurorului...'

Inquam Photos / Octav Ganea
augustin lazar

Persoana urmărită penală nu este adversar sau inamic al procurorului, ci un om cu drepturi şi libertăţi garantate de Constituţie, cu familie şi demnitate, a declarat, miercuri, procurorul general al României, Augustin Lazăr, precizând că apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor nu încetează în momentul în care se începe urmărirea penală.

Citeşte şi: Andronic aruncă BOMBA la comisia SIPA. Dezvăluiri despre implicarea foştilor miniştri Cătălin Predoiu şi Raluca Prună / VIDEO

„Cetăţeanul urmărit penal nu este în niciun caz adversar sau mai grav, un inamic al procurorului. Este pur şi simplu un om, un semen de-al nostru care, prezumtiv, a încălcat legea nesocotind interesele generale ale societăţii sau care a adus prejudicii acestora, însă este un om cu drepturi temeinic definite şi cu libertăţi clar recunoscute constituţional, cu demnitate, cu suflet, cu familie, cu prieteni şi, nu în cele din urmă, foarte posibil, cu probleme pe care adesea nu le cunoaştem, unele poate mai grave decât procesul răspunderii penale în care este angajat”, a declarat Augustin Lazăr în conferinţa de lansare a proiectului „Protecţia drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale în faza de urmărire penală”, potrivit NEWS.RO.

Procurorul general a afirmat că nu doar persoana aflată sub urmărire penală este supusă constrângerilor, ci şi procurorul care desfăşoară urmărirea penală, pentru că trebuie să aibă grijă să respecte drepturile şi libertăţile persoanei al cărui caz îl instrumentează.

„Urmărirea penală, cu finalitate în definirea răspunderii penale are, fireşte, profesional gândindu-ne, virtuţile sale, dar în acelaşi timp, şi servituţile ei înţelese mai degrabă drept obligaţii speicale cu privire la respectarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale omului. Aşadar, există „constrângeri” nu numai pentru persoane supusă cercetării penale, ci şi pentru cea care execută cercetarea: pentru prima, în sensul că trebuie să se supună unor obligaţii impuse de specificul exigenţelor judiciare, pentru a doua, pentru procuror, de pildă în sensul că trebuie să răspundă necondiţionat comandamentelor constituţionale cu privire la respectarea şi apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale al cărui caz îl instrumentează”, a spus Lazăr.

El a adăugat că apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor nu încetează în momentul în care se începe urmărirea penală şi a vorbit despre prezumţia de vinovăţie ca „triumful istoric al libertăţii naturii umane asupra pericolului de a fi suprimată pe nedrept prin excese în aplicare legii”.

Citeşte şi: ULTIMA ORĂ - Comisia de anchetă sesizează Ministerul Justiţiei după refuzul lui Kovesi .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.