Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Producător gigant japonez de petrol și gaze spune că renunțarea la comerțul internațional cu gaze de către Australia ar putea submina securitatea globlă

ukerc.ac.uk
gaze energie

Directorul executiv al Inpex, Takayuki Ueda spune că Japonia a fost zdruncinată de intervențiile guvernamentale în industria gazelor din Australia.Acesta spune că Rusia, China și Iranul vor umple probabil orice gol dacă Australia iese din producția de GNL Guvernul Albanese a legiferat plafonarea prețurilor la cărbune și gaze naturale pentru 12 luni la sfârșitul anului trecut, cerând totodată producătorilor să respecte pe termen nedefinit orientările privind "prețurile rezonabile", informează abc.net.au.

Decizia a fost luată după haosul de pe piețele globale de energie, care a dus la creșterea prețurilor la cărbune și gaze la niveluri record și a făcut ca gospodăriile să se confrunte cu facturi de electricitate cu aproximativ 40% mai mari.

Dar legile au afectat, de asemenea, o serie de proiecte de gaze naturale lichefiate de mai multe miliarde de dolari, inclusiv proiectul emblematic Ichthys al Inpex, în valoare de 60 de miliarde de dolari, în largul coastei de nord-vest a Australiei.

Ueda a declarat că, deși Japonia a simpatizat cu preocupările guvernului australian de anul trecut cu privire la starea piețelor interne, țara nord-asiatică este îngrijorată de orice posibile valuri care ar putea pune în pericol propria securitate energetică.

Împreună cu ambasadorul japonez Shingo Yamagami, Ueda a subliniat dependența mare a Japoniei de Australia pentru resurse.

Acesta a declarat că Ichthys a furnizat aproximativ 10% din importurile de GNL ale Japoniei, fiind totodată cea mai mare investiție a țării în Australia.Pe fondul avertismentelor privind "deteriorarea" climatului de investiții din Australia, Ueda a declarat că Canberra riscă să provoace consecințe nedorite în eforturile sale de a controla industria gazelor naturale.

"Consecința acestor politici bine intenționate va fi că cererea tot mai mare de energie din regiunea noastră va fi satisfăcută de cărbune și nu de gaze naturale", a declarat dl Ueda în fața parlamentarilor în cadrul unei sedinte parlamentare private.

"Rezultatul va fi o creștere mult mai mare a emisiilor globale de gaze cu efect de seră și va face ca obiectivul net zero până în 2050 să devină o sarcină imposibilă.

"Pe plan geopolitic, "renunțarea tacită" a Australiei la afacerea GNL are consecințe potențial foarte sinistre.El a spus că întrebarea cine va înlocui oferta australiană pe piață este în prim-plan."În mod alarmant, "adevărul incomod" este cel mai probabil că Rusia, China și Iranul vor umple golul", a spus el.

"Sper că acest aspect este evident pentru voi toți și că apreciați că acest rezultat ar reprezenta o amenințare directă la adresa ordinii internaționale bazate pe reguli, esențială pentru pacea, stabilitatea și prosperitatea regiunii, dacă nu chiar a lumii".

Îngrijorările din Japonia au revenit constant de când guvernele de stat și federal au impus plafoane de preț în decembrie

În ciuda faptului că este a treia cea mai mare economie a lumii, cu un produs intern brut de 5,5 trilioane de dolari [8,2 trilioane de dolari], Japonia este renumită ca fiind săracă în resurse energetice și minerale.

Yamagami a declarat că tocmai din aceste motive Australia este un "exportator de energie stabil și de încredere", care furnizează Japoniei 70% din importurile de cărbune, 60% din minereul de fier și 40% din gaz.

"Japonia și Australia au crescut - și continuă să crească - împreună", a declarat dl Yamagami. "Trebuie doar să vă uitați la străzile vibrante ale capitalei japoneze care nu doarme niciodată. "Este greu de imaginat că luminile de neon din Tokyo se vor stinge vreodată, dar... exact asta s-ar întâmpla dacă Australia ar înceta să mai producă resurse energetice".

Ueda a declarat că securitatea energetică va deveni probabil din ce în ce mai importantă pentru majoritatea țărilor în deceniile următoare, iar acest lucru se extinde și la tehnologia verde.

El a spus că Australia este un partener natural pentru Japonia, având în vedere legăturile comerciale istorice dintre cele două țări și legăturile bilaterale puternice.

Dar a avertizat că acest lucru este departe de a fi sigur, susținând că investițiile japoneze în Australia ar putea avea de suferit dacă ar exista politici care să afecteze securitatea partenerilor comerciali.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.