Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Producătorii vaccinului Sputnik V îl acuză pe comisarul european pentru piața internă de 'partizanat'

REUTERS
Thierry Breton

Producătorii vaccinului rusesc împotriva COVID-19 l-au acuzat luni pe comisarul european pentru piaţa internă Thierry Breton de "partizanat", după ce acesta a afirmat că Uniunea Europeană "nu are nevoie" de Sputnik V şi a apreciat că, dimpotrivă, Moscova va avea nevoie de ajutor european, relatează France Presse, potrivit AGERPRES.

Într-un interviu la canalul francez TF1 duminică, Thierry Breton, responsabil de aspectele industriale ale fabricării vaccinurilor împotriva COVID-19 în UE, a asigurat că europenii "nu vor avea absolut nevoie de Sputnik V", dat fiind faptul că alte produse au fost omologate.

"Sputnik V este un vaccin în completare, avem 350 de milioane de doze", a declarat comisarul european pentru piaţa internă, adăugând că "ruşii întâmpină dificultăţi în fabricarea acestuia şi (că) va trebui fără îndoială să-i ajutăm".

"Dacă trebuie să le oferim una sau două fabrici pentru a-l produce, de ce nu, dar deocamdată prioritatea este pentru europeni, ne vom ocupa de asta în al doilea semestru", a spus el.

Producătorii Sputnik V au denunţat luni pe Twitter "un comentariu partizan" împotriva unui "vaccin sigur şi eficient", a cărui cerere de omologare este examinată în prezent de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).

Noi detalii scandaloase despre moartea pacientului de la Craiova: secretarul de stat Andreea Moldovan spune că nu s-a cerut transferul la o altă unitate

"Partizanatele duc la eşecuri. Iar eşecurile lui Breton sunt clare pentru multe persoane din UE", se menţionează în postarea producătorilor Sputnik V pe contul lor oficial de Twitter.

Campania de vaccinare din UE a suferit numeroase probleme, în special din cauza întârzierilor în livrări.

Primit iniţial cu scepticism în străinătate când a fost anunţat în vară, siguranţa Sputnik V a fost validată în februarie de revista ştiinţifică The Lancet.

Dar UE a criticat Moscova pentru diplomaţia sa în privinţa vaccinului, acuzând-o de "propagandă" pentru a câştiga influenţă pe scena internaţională cu livrări de vaccinuri totuşi foarte limitate.

Rusia încearcă să-şi înmulţească acordurile de producţie a vaccinului în străinătate mai degrabă decât să-l exporte, rezervându-şi capacităţile reduse aprovizionării populaţiei ruse cu ser împotriva COVID-19.

Moscova a semnat în ultimele zile două acorduri pentru producerea a 400 de milioane de doze în India, printre alte contracte, aminteşte AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.