Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Producţia industrială în Germania şi Franţa s-a contractat neaşteptat în septembrie

News.ro
Producţia industrială

Producţia industrială în Germania şi Franţa, cele mai mari economii ale zonei euro, s-a contractat neaşteptat în septembrie, ceea ce indică un impact prelungit al perturbărilor din lanţurile de aprovizionare şi al deficitului de materii prime, transmit Bloomberg şi Reuters.

În Franţa, producţia în sectorul auto a scăzut cu aproape 15% în septembrie, comparativ cu august. În contrast, producătorii de maşini şi componente auto din Germania au observat îmbunătăţiri, deşi producţia s-a contractat pe alte segmente, cum ar fi inginerie mecanică, echipamente electrice şi pentru procesarea datelor, dar şi produsele metalice.

Conform datelor publicate vineri de Oficiul Federal de Statistică (Destatis), producţia industrială în Germania a scăzut cu 1,1% în septembrie, după un declin de 3,5% în august, în timp ce economiştii se aşteptau la un avans de 1% în septembrie. Comparativ cu trimestrul precedent, producţia industrială a scăzut cu 2,4% în perioada iulie-septembrie 2021 şi este cu 9,5% sub nivelul din februarie 2020, înaintea pandemiei.

Perspectivele privind producţia industrială a Germaniei se înrăutăţesc deoarece firmele se aşteaptă ca deficitul de materii prime să persiste până la finalul lui 2022. Creşterea preţurilor energiei reprezintă un factor negativ suplimentar care afectează producţia.

"Viitoarele trimestre vor rămâne dificile", a avertizat Thomas Gitzel, economist la VP Bank.

În Franţa, producţia industrială a scăzut cu 1,3% în septembrie, comparativ cu august, fiind primul declin din ultimele luni, arată datele preliminare publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (Insee).

Dacă producţia industrială în trimestrul trei din 2021 a crescut cu 2,8% faţă de anul trecut, rămâne totuşi cu 5,2% sub nivelul de dinaintea pandemiei, a apreciat Insee, potrivit Agerpres.ro.

Conform datelor Eurostat, Germania şi Italia au fost anul trecut principalii parteneri comerciali ai României, atât în ceea ce priveşte exporturile cât şi importurile de bunuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.