Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Producții apreciate vor fi redate la `Noaptea Albă a Filmului Românesc`

Noaptea alba a filmului

Telespectatorii TVR Cultural sunt invitaţi sâmbătă, 1 aprilie, la o nouă „Noaptea Albă a Filmului Românesc”, alături de regizorul Cristi Puiu. Apreciatele filme „Moartea domnului Lăzărescu”, „Sieranevada” şi „Malmkrog”, dar şi scurtmetrajul „Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea” se regăsesc printre filmele difuzate de TVR Cultural, pe 1 aprilie.

„Filmul se naşte, nu se face. Şi ceea ce contează pe platou nu este indicaţia ta de trei castane. Contează naşterea, atenţia, racordarea la timpul prezent, la ceea ce se întâmplă şi captarea adevărului din privirea, din gesturile, din respiraţia oamenilor, celor care se află în faţa aparatului de filmat - actorii. Asta contează, nu contează imaginea, nu contează lumina, sunt necesare, dar nu ele fac filmul. E importantă viaţa din omul ăla, de care nici el nu e conştient”, spunea regizorul Cristi Puiu despre producţiile sale, conform News.ro.

„Noaptea albă a filmului românesc” debutează de la ora 20.30, cu un portret al regizorului şi scenaristului Cristi Puiu, semnat de producătoarea Claudia Duca. Cineastul a debutat în 2001, cu „Marfa şi banii”, film care a obţinut mai multe premii internaţionale şi despre care unii critici consideră că ar fi producţia care a inaugurat noul val românesc în cinematografie.

De la ora 21:00, telespectatorii pot viziona „Moartea domnului Lăzărescu” (România, 2005), producţie inspirată dintr-un caz real şi aflată pe locul 3 în clasamentul „Cele mai bune 10 filme româneşti din toate timpurile”, publicat în 2008 şi realizat de 40 de critici de film.

Un bătrân de 63 de ani - domnul Lăzărescu - locuieşte singur într-un apartament de bloc cu cele trei pisici ale sale. Soţia lui a murit, iar fiica sa trăieşte în Canada. Simţindu-se rău, bătrânul cheamă salvarea. Consultându-l şi suspectând un cancer de colon, medicul decide să-l interneze. La spital intervin alte priorităţi şi bătrânul, care e presupus a fi alcoolic, este dus la alt spital, apoi la altul... Ceea ce părea la început o simplă formalitate - consultarea şi supraveghearea unui bătrân care a vomat şi se plânge de dureri de cap - se transformă într-un coşmar.

În anul 2005, „Moartea domnului Lăzărescu” a câştigat premiul Un Certain Regard, la Cannes. Din distribuţie fac parte actorii Ion Fiscuteanu, Luminiţa Gheorghiu, Gabriel Spahiu, Doru Ana, Monica Bârlădeanu.

De la ora 23.35, telespectatorii TVR Cultural vor vedea filmul „Sieranevada” (România, 2016), cu actorii Mimi Brănescu, Bogdan Dumitrache şi Judith State în distribuţie.

Acţiunea din „Sieranevada” are loc la trei zile de la atentatul din redacţia hebdomadarului parizian, Charlie Hebdo şi la patruzeci de zile de la moartea tatălui său, când Lary, un medic trecut de 40 de ani, urmează să îşi petreacă ziua de sâmbătă însoţit de tânăra lui soţie, în sânul familiei reunite cu ocazia comemorării celui dispărut. Evenimentul, însă, nu se derulează conform aşteptărilor.

„Malmkrog” (România, Serbia, Elveţia, Suedia, Bosnia, Macedonia de Nord, 2020), filmul inspirat din lucrarea „Trois Entretiens” scrisă de Vladimir Soloviov la începutul secolului XX, va fi difuzat de la ora 2.25. Producţia este un omagiu adus unei lumi apuse, dar în care se reiau şi idei actuale.

Plasat într-un conac luxos, într-o zi de iarnă, filmul pune la un loc personaje aristocratice, dar cu vederi politice diferite: Ingrida este o femeie trecută de prima tinereţe, care glorifică imperialismul rus şi pune egal între război şi civilizaţie (explicabil social prin aceea că statutul ei superior, de soţie de general, se datorează războiului). Nikolai, poate cel mai profund dintre toţi, dar şi tânăra Olga au vederi anarhiste (de nuanţe diferite) - şi anarhismul era popular în epocă. Edouard, poate cel mai actual, este şi cel mai european: afirmă cauza pro-europeană, vede o Europă unită, din care Rusia va face parte, afirmând superioritatea culturii bătrânului continent asupra întregii lumi.

Din distribuţie fac parte actorii Frédéric Schulz-Richard, Ugo Broussot, Diana Sakalauskaité, Agathe Bosch, Marina Palii şi István Teglas. În 2020, „Malmkrog” a primit premiul de regie al secţiunii Encounters, la Festivalul de Film de la Berlin. „Pe lângă aceasta regie curajoasă, la obiect şi atât de elegantă, regizorul ne prezintă o altă dimensiune care - deşi se întâmplă în urmă cu 100 de ani - este atât de contemporană...”, a motivat juriul premiul acordat.

Scurtmetrajul „Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea” închide, la ora 5:45, noaptea dedicată regizorului Cristi Puiu.

Tatăl (Victor Rebengiuc), concediat cu doi ani înainte de pensionare, vrea să se reangajeze, cerând sprijinul fiului (Mimi Brănescu). Condiţia pentru angajarea într-un post de paznic de noapte este bacşişul pregătit pentru directorul unei firme particulare. Astfel, cartuşul de Kent şi pachetul de cafea devin în acest film obiectele emblematice pentru o societate coruptă şi lipsită de spiritul solidarităţii. Acţiunea se petrece într-un restaurant din Bucureşti.

Fimul a câştigat, în 2004, Ursul de Aur pentru scurtmetraje la Festivalul de Film de la Berlin şi Premiul Special al Juriului la Festivalul Internaţional de Film Anonimul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.