Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Produsele derivate din oţel şi aluminiu cresc la preţ din ordinul preşedintelui SUA dar unele ţări vor fi exceptate

nyt.com
trump

Preşedintele SUA a semnat vineri o proclamaţie prin care stabbileşte tarife suplimentare de 25% pentru produsele derivate din oţel şi de 10% pentru produsele derivate din aluminiu, unele ţări, precum Brazilia şi Mexic, fiind exceptate, relatează Reuters, citată de news.ro.

Argentina, Australia, Brazilia, Canada, Mexic şi Coreea de Sud sunt scutite de taxele suplimentare pentru produsele derivate din oţel.

Ţările exceptate de tarifele suplimentare aplicate produselor derivate din aluminiu sunt Argentina, Australia, Canada şi Mexic.

În urmă cu aproximativ doi ani, Trump a impus tarife importurilor de oţel şi de aluminiu pentru a susţine producţia americană, pe care o consideră o problemă de securitate naţională.

Citeşte şi: Bilanț NEGRU în urma cutremurului care a zguduit Turcia: Zeci de morți și sute de răniți

Trump a spus că după impunerea iniţială a tarifelor, importurile de oţel şi aluminiu au scăzut, dar cele de produse derivate, cum ar fi cuiele din oţel şi cablurile din aluminiu, au crescut.

Preşedintele a arătat că ”producătorii străini de astfel de produse derivate au mărit livrările de astfel de articole în Statele Unite pentru a evita tarifele aplicate oţelului şi aluminiului”.

Tarifele majorate vor intra în vigoare pe 8 februarie.

După impunerea tarifelor  în 2018, profiturile producătorilor americani de oţel, între care Nucor, US Steel Corp şi Steel Dunamics au crescut, aceştia şi-au repus în funcţiune capacităţi de producţie sau au construit noi fabrici în SUA, potrivit Bloomberg.

În timp ce preţurile oţelului au crescut iniţial, ulterior au scăzut cu circa 30% după anunţul din martie 2018. Acţiunile producătorilor de aluminiu, între care Alcoa şi Century Aluminium, au scăzut din cauza declinului cererii şi a ofertei interne venită online.

De la venirea la putere, Trump s-a folosit de tarife pentru a-şi impune politicile.

Trump i-a avertizat pe liderii europeni, în această săptămână, la Formului Economic Mondial de la Davos, că va impune noi tarife dacă aceţtia nu vor accepta un acord comercial de compromis înainte de alegerile prezidenţiale americane din noiembrie.

Trump s-a îndepărtat de tonul mai conciliant de la începutul săptămânii, referindu-se din nou la opţiunea tarifelor pentru importurile de automobile şi componente auto europene.

Luna trecută, Trump a reintroduse tarifele pentru aluminiul şi oţelul din Argentina şi Brazilia, ţări pe care le-a criticat pentru deprecierea monedelor în detrimentul fermierilor americani, cerând din nou Rezervei Federale să relaxeze politica monetară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.