Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Profeția lui Lăzăroiu: cum ajunge Victor Ponta președinte în 2019

Sebastian Lazaroiu

Sociologul Sebastian Lăzăroiu face o analiză în urma căreia lansează o profeție: Victor Ponta va fi președintele României în anul 2019.

”Ponta a pierdut alegerile din 2014. N-a fost destul de popular, n a avut destul electorat pentru a-l transforma în câștigător, s-a erodat și la guvernare.

A descoperit însă mecanismul care să-i crească șansele considerabil de a deveni președinte în 2019.

Pentru asta are nevoie ca patru condiții să fie îndeplinite:

1. să rămână președintele PSD și după ce pleacă de la guvernare.

2. să aibă un partid mai curat.

3. să reziste la guvernare până în 2016.

4. să candideze în 2019 din opoziție pe fondul unei guvernări nepopulare.

De un partid mai curat se ocupă DNA de câțiva ani, aici nu mai are el o grijă.

Ca să rămână președinte al PSD a acționat deja prin eliminarea potențialilor competitori. Geoană a fost exclus, Ivan a fost și el exclus și asta doar pentru că s-au declarat pretendenți la titlu. Dragnea a fost mai tăcut, a dat impresia că joacă cu Ponta, în speranța că îi trage scaunul după parlamentarele din 2016, când toți se așteaptă ca PSD să treacă în opoziție. Condamnarea în primă instanță i-a jucat însă o festă. Deja a demisionat din partid, n-a mai așteptat să fie revalidat în funcție de colegii din CEX. Prin fuziunea cu UNPR, Ponta va avea în locul lui Dragnea un om loial care să nu-i vâneze scaunul, Gabriel Oprea.

Ca să reziste la guvernare încă un an nu e greu. Liberalii nu-și doresc să ia puterea din multe motive - nu vor să facă majorități încropite, nu au consens pe un candidat la funcția de premier, nu s-au omogenizat ca partid.

Partea a patra pare mai grea, dar se pare că a început încă de pe acum să lucreze la ea. Ponta știe foarte bine comportamentul opoziției în anul electoral. L-a văzut chiar ieri în Parlament. Opoziția vine cu tot felul de inițiative populiste încercând să capitalizeze electoral. Dublări, triplări, creșteri de salarii, ajutoare, pensii, alocații. Scăderi sau eliminări de taxe și impozite. Ponta va folosi același comportament duplicitar de ieri. Întâi avertizează că nu sunt bani (ceea ce e foarte adevărat), după care spune că e de acord și-i lasă pe PSD-iști să sprijine inițiativele populiste ale PNL.

Deficitul crește încet și sigur. Ponta mai are de făcut un singur buget, pentru 2016, cu care se va juca din pix, păstrând aparențele, așa încât să termine mandatul cu indicatori macro rezonabili.

Nenorocirea va veni abia din 2017, când le va preda cu zâmbetul pe buze guvernarea liberalilor și, împreună cu ea, toate bombele cu ceas, pe care înșiși parlamentarii PNL le amorsează de pe acum când sunt în opoziție.

Foarte probabil România va intra în procedura de deficit excesiv și, dacă se mai întâmplă și vreun Grexit până atunci, guvernarea liberalilor va avea practic de luat aceleași decizii pe care le-a avut guvernul Boc în 2010: dăm oameni afară, scădem salariile/pensiile, creștem taxele/impozitele sau lăsăm țara să se prăbușească.

Ponta le va aminti cinic că i-a avertizat asupra riscurilor bugetare atunci când au propus râuri de lapte și miere, se va spăla pe mâini de faptul că și pesediștii lui au pus umărul la dezastru și va țipa zilnic, cum a făcut USL între 2010-2012, că avem un guvern incompetent, corupt și împotriva românilor.

Cine credeți că va pierde alegerile prezidențiale în 2019? Ați ghicit, liberalul Iohannis. Cel care ieri, cu privirea lui blândă, spunea despre dublarea alocațiilor: ”e o măsură binevenită”.

Cine le va câștiga? Ponta, politicianul responsabil, care a avertizat de la început că nu sunt bani pentru măsuri populiste, dar liberalii nu au vrut să-l asculte și, iată, sunt nevoiți să bage țara iar în austeritate.

Așadar, prima victimă electorală a prostiei de azi a liberalilor nu sunt ei, ci Iohannis. Iar al doilea beneficiar electoral e Ponta, în 2019.

P.S. Vi s-a părut straniu că însuși Ghiță, prietenul lui Ponta, a ieșit ieri atât de responsabil să critice măsura de dublare a alocațiilor și să-i ceară lui Iohannis să nu promulge legea? N-ar trebui. Ghiță e premierul lui Ponta, atunci când va fi președinte”, scrie Sebastian Lăzăroiu, pe pagina personală de Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.