Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Profesor de istorie, despre blocajul politic american care amenință Ucraina: 'Valul populist mătură tot'

rosselcdn.net
Serge Jaumain

Congresul SUA nu a reușit să avanseze cu aprobarea unui nou pachet de ajutor financiar pentru Ucraina. "Valul populist mătură tot", avertizează Serge Jaumain, profesor de istorie contemporană la ULB și specialist în problemele americane, conform publicației belgiene Le Vif, scrie aRador Radio România.

În prezent, Statele Unite sunt țara care oferă cel mai important sprijin militar Kievului. Congresul a alocat peste 110 miliarde de dolari de la invazia rusă din februarie 2022. Eșecul este o decepţie pentru Joe Biden, care într-un discurs foarte solemn a făcut apel la aprobarea acestor fonduri. Blocarea lor ar fi "cel mai mare cadou" oferit președintelui rus, Vladimir Putin, a avertizat Biden, afirmând că liderul de la Kremlin, dacă va reuși să pună mâna pe Ucraina, "nu se va opri nu aici".

O blocare a fondurilor ar echivala cu un scenariu catastrofal pentru Kiev, a cărui contraofensivă din vară nu a adus câștigurile teritoriale sperate. De ce nu reuşeşte Congresul american să fie de acord să extindă ajutorul pentru Ucraina?

Interviu cu Serge Jaumain, profesor de istorie contemporană la ULB și specialist în Statele Unite.

Le Vif: Cum putem explica această blocare a fondurilor destinate Ucrainei?

Serge Jaumain: Ultimele sondaje indică o nemulțumire lentă, dar progresivă, în rândul populației americane față de ideea de a continua să sprijine financiar Ucraina. La începutul conflictului, a existat un sentiment de urgență în rândul populației americane având în vedere că era necesar să se sprijine foarte masiv ucrainenii. Ea a simțit că însăși securitatea Statelor Unite era în discuție, dar astăzi, această frică tinde să se diminueze. Particularitatea este că există o foarte puternică linie care îi separă pe democrați de republicani. Marea majoritate a alegătorilor republicani consideră că această finanțare ar trebui oprită, în timp ce majoritatea democraților consideră contrariul. Prin urmare, populația este din ce în ce mai divizată.

Celălalt element îl reprezintă mizele politice extrem de importante. Ele sunt legate în special de apropierea alegerilor din noiembrie, nu doar prezidențiale, ci și pentru Camera Reprezentanților. Elementul principal este politica de migrație la granița dintre Mexic și Statele Unite, unde republicanii ar dori să consolideze politica de securitate a Statelor Unite în raport cu migranții. Ei cred că Joe Biden nu merge suficient de departe. Ei încearcă să folosească dezbaterea din Ucraina în parte pentru a schimba această politică. Există și dorința de consolidare a autorității responsabile cu controalele fiscale, respinsă tot de republicani. Ideea este, prin urmare, de a lega aceste probleme politice externe de problemele politice interne. Având în vedere alegerile, desigur, știind că în Statele Unite, politica externă este mult mai puțin importantă. Ei au ochii aţintiţi asupra politicii interne.

În același timp, acest blocaj este destul de îngrijorător, pentru că pentru democrație, și în special pentru democrația americană, este greu de menținut un sprijin atât de important pentru o țară străină precum Ucraina, chiar dacă pericolele pe care le reprezintă Putin sunt cunoscute.

Le Vif: Tocmai asta așteaptă Putin: o prăbușire a sprijinului american?

Serge Jaumain: Desigur. Ceea ce este deosebit este că printre republicani, chiar și printre cei care s-au opus la ultimul vot, există o majoritate foarte opusă Rusiei și foarte îngrijorată de politicile lui Putin. Dar până la urmă, odată cu alegerile care se apropie, avem impresia că valul populist mătură totul. În ceea ce privește administrația Biden, s-a încercat să se creeze un fel de pachet care să lege Israelul și Ucraina pentru a vota un ajutor financiar masiv. Dar va fi din ce în ce mai dificil pe măsură ce ne apropiem de alegeri.

Le Vif: Ce se va întâmpla cu Ucraina dacă Trump va fi reales?

Serge Jaumain: Va fi începutul unui nou capitol. În campanie, el spune că va merge la prietenul său Putin pentru a găsi o înţelegere, ca un om de afaceri. Și este capabil să întreprindă acest tip de demers, dar dacă va fi reales, din ce în ce mai multe analize prevestesc o răsturnare în domeniul politicii americane. Unii nu ezită să evoce un sistem dictatorial. Este foarte probabil ca alegerea lui Trump să însemne sfârșitul unui ajutor financiar foarte important pentru Ucraina. Evident, el va face campanie pe această temă, sugerând că Joe Biden este prea preocupat de politica internațională.

Le Vif: Revenirea lui Donald Trump ar fi catastrofală pentru Ucraina?

Serge Jaumain: Ucraina este pe deplin sprijinită de Statele Unite. Și din punct de vedere financiar, Statele Unite sunt în centrul acțiunii. În plus, într-un conflict de această natură, este vorba, în principal, de ajutor militar din punct de vedere al echipamentului. Deocamdată există fabrici militare care funcționează la capacitate maximă în Statele Unite și care oferă locuri de muncă multor oameni. Este destul de paradoxal, dar din partea lui Joe Biden, se sugerează că dacă ajutorul se oprește, există o serie de lucrători care își vor pierde locurile de muncă. Acesta este un mod de a spune că este incorect că economia americană nu beneficiază de el. Avem impresia că dăm fonduri doar Ucrainei, dar ajutăm și companii americane să funcţioneze.

În plus, acest conflict slăbește foarte mult Rusia și, prin urmare, întărește ponderea americană pe scena internațională în comparație cu Rusia. Este clar că astăzi cei doi jucători majori sunt Statele Unite și China. Împotmolită în acest conflict, Rusia a pierdut o parte din influența internațională pe care o avea.

Le Vif: Va putea Europa să înlocuiască ajutorul american?

Serge Jaumain: Europa va continua, evident, să sprijine Ucraina, chiar dacă și aici apar divizări. Miza democratică este extrem de importantă pentru liderii care trebuie să reușească să explice motivul acestui conflict și să continue să arate motivele pentru care susținem Ucraina. În Europa, ca și în Statele Unite, a existat un sentiment uriaș de simpatie pentru Ucraina la început, dar cu cât războiul durează mai mult, cu atât acest sentiment scade tot mai mult.

Le Vif: Conflictul Israël-Hamas a distras atenţia de la Ucraina?

Serge Jaumain: Absolut. Și mai mult, în Statele Unite, el perturbă și dezbaterile, pentru că există o fracțiune a Partidului Democrat care îl critică pe Biden pentru că nu a oprit politica israeliană în Fâșia Gaza. În Senat, Bernie Sanders – senator de stânga – a sugerat că nu este pregătit ca 14 miliarde de dolari să fie trimise în același pachet pentru a sprijini politica israeliană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.