Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A 13-a zi de grevă generală în școli - Profesorii vor plata și pentru orele neefectuate / Continuă sau nu criza în educație

Inquam Photos / Octav Ganea
protest-greva-educatie-profesori

Greva profesorilor continuă în școli. Liderul FSLI Simion Hăncescu declara ieri după negocierile de la Palatul Victoria: „Cu alte cuvinte, mâine este grevă în toate școlile”.

La ora 10, liderii sindicali vor anunța răspunsul profesorilor față de oferta prezentată de Guvern.

„Mâine, la ora 10, vom transmite Guvernului poziția colegilor noștri, după ce vor intra în posesia conținutului actului normativ. Colegii au transmis foarte clar că vor să vadă conținutul actului normativ”, a spus Marius Nistor.

Citește și:

Sindicalistul Marius Nistor, despre Ordonanţa cu majorarea salarială propusă de Guvern: Deocamdată se pun foarte multe întrebări, toată lumea este sub presiune

STIRIPESURSE.RO a intrat în posesia unui mesaj intern transmis de către liderii sindicatelor din educație către protestatari, în care se spune că ar fi obținut de la Guvern ceea ce au solicitat. În plus, se transmite faptul că profesorii nu mai pot lua bani pentru perioada grevei pentru că nu au prestat, iar orele nu mai pot fi recuperate.

"În urma ședinței, vă comunic:

- prin noua OUG, de la 1 iunie creșterea salarială la întreg personalul didactic este între 23-31%

-la nedidactic este 15-20%

-apare în preambulul OUG salariu mediu brut la debutant.

In concluzie, am obținut ceea ce ne-am propus.

Legat de recuperare, Ministerul Justiției nu acceptă ca un act normativ să prevadă plata pentru o activitate neprestată. Ministerul Educației are în vedere un plan de recuperare. Dacă greva va continua nu mai poate fi vorba de nici un fel de recuperare", se precizează în mesajul transmis de liderii sindicaliștilor către profesori.

Duminică, premierul Ciucă a declarat la începutul ședinței de Guvern că are convingerea că „toți dascălii din sistemul de educație vor avea încredere că ne ținem promisiunile, așa cum am demonstrat și până acum.”

Este posibil ca greva din școli să nu se termine astăzi, având în vedere că sindicaliștii nu sunt de acord cu modul în care Guvernul a elaborat OUG prin care vor crește salariile. Profesorii și-ar dori acum o lege în acest sens, nu doar OUG.

CONSULTAȚI AICI PROIECTUL DE OUG

CONSULTAȚI AICI ANEXELE PROIECTULUI DE OUG

Creșterea salariului de la 1 ianuarie 2024, cerută de profesori, nu este în proiectul de ordonanță de urgență publicat de Guvern, ci tot în nota de fundamentare, potrivit proiectului pus în dezbatere publică de Ministerul Educației.

Față de ordonanța de urgență nr. 53 din 2023, majorarea promisă de 25% reprezintă, de fapt, 300 de lei brut pentru toate cadrele didactice și auxiliare.

„În contextul în care România are obligația să respecte jaloanele impuse prin PNRR și având în vedere situația excepțională care impus adoptarea prezentei ordonanță de urgență, în urma negocierilor desfășurate între reprezentanții Guvernului și liderii federațiilor sindicale care au declanșat greva generală la nivelul sistemului național de învățământ, pentru a putea asigura deblocarea sistemului de învățământ și respectarea dreptului la educație pentru 3 milioane de elevi, în urma negocierilor Guvern-Federații sindicale, s-a convenit asupra faptului noua lege a salarizării va avea la bază principiul potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public, iar creșterea salarială pe noua grilă se va face etapizat, prima tranșă de la 1.01.2024 fiind de 50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării.”

Majorările salariale vor fi suportate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei. Impactul asupra bugetului de stat, în anul curent, va fi de - 2.705.505 lei.

Greva generală din educaţie a fost declanşată în data de 22 mai 2023.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.