Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Profeția primarului din Mariupol: 'Rușii vor fi alungați de pe teritoriul nostru aproximativ în primăvara anului viitor'

captura Telegram
azovstal mariupol vagon

Vadym Boychenko, primarul orașului asediat Mariupol, spune că orașul va fi reconstruit, dar nu își face iluzii că rușii vor părăsi zona de bunăvoie, ci expulzați de armata ucraineană. Vadym Boychenko este atât de încrezător că ziua în care va trece la reconstrucția orașului, încât tocmai a fost în Polonia și a semnat un acord cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru a reconstrui orașul distrus, atunci când rușii vor pleca, potrivit BBC, informează Mediafax.

În colaborare cu Banca Mondială, se întocmește un raport de „Evaluare a pagubelor, a pierderilor și a necesităților” pentru a cuantifica pagubele la apă, canalizare, transport public și iluminat. Odată ce acesta va fi finalizat, se intenționează să se elaboreze Planul de renaștere a orașului Mariupol.

Mariupol va rămâne în istorie ca fiind unul dintre cele mai puternic bombardate orașe cu rachete, de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Timp de luni de zile, după invazia Rusiei din februarie, un nucleu dur de apărători a rezistat, în principal în tunelurile din interiorul Combinatului siderurgic Azovstal din epoca sovietică, în timp ce mare parte din orașul din jurul lor a fost redus la ruine. Se estimează că cel puțin 20.000 de persoane au fost ucise în timpul asediului.

„În două luni trupele rusești au provocat mai multe pagube la Mariupol decât au făcut trupele germane în doi ani de ocupație în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. De fapt, 90% din întreaga infrastructură a orașului are pagube de diferite grade de gravitate. Unsprezece din 15 spitale au fost distruse, 39 din 63 de școli au fost distruse, 25 din 79 de grădinițe au fost complet distruse”, ", spune primarul Boychenko.

Primarul, deloc surprinzător, nu se mai află în Mariupol, unde armata rusă deține controlul deplin.

El se află acum în Zaporijia, un oraș aflat încă în mâinile ucrainenilor - dar capitala unei provincii anexate ilegal de președintele Putin ca fiind „o parte a Federației Ruse pentru totdeauna”.

Primarul Boychenko este destul de categoric în această privință. „Nici nu se pune problema. Nu purtăm niciun dialog cu teroriștii care ne-au distrus orașul și au ucis zeci de mii de locuitori din Mariupol. Ocupanții ruși sunt un fenomen teribil, dar temporar”.

Rușii sunt astăzi ferm înfipți în Mariupol. Și, după ce au luptat atât de mult și din greu pentru a supune acest oraș strategic care se află între Crimeea ocupată și regiunea Donbas din estul Ucrainei, este puțin probabil să renunțe ușor la el.

Până în primăvara anului viitor, se așteaptă ca alte zeci de mii de soldați ruși mobilizați să se alăture efortului de război al Rusiei. Cu toate acestea, primarul Boychenko își găsește speranța de la recenta eliberare a Hersonului.

„Ne așteptăm la progrese suplimentare în direcția sud”, spune el. „Armata a spus deja că rușii vor fi alungați de pe teritoriul nostru aproximativ în primăvara anului viitor. Cred în forțele armate ucrainene, cred în fiul meu, care astăzi servește și apără țara noastră”.

Întrebat dacă ar putea Mariupol să redevină într-o zi un oraș mare?, primarul a spus: „Da, cu siguranță”. „Au existat deja exemple în istoria lumii când orașele au renăscut din cenușa războiului. De exemplu, Varșovia, Gdansk, Rotterdam, Dresda. Cu sprijinul unor parteneri precum BERD, Banca Mondială și USAID, nu există nicio îndoială că Mariupol va renaște și nu numai că va reveni la măreție, dar va deveni și mai puternic”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.