Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Profitul peste aşteptări realizat de Banca Centrală a Turciei în 2018 va fi utilizat pentru a creşte rezervele de numerar ale Guvernului

The Financial Express
Turcia steag

Profitul peste aşteptări realizat de Banca Centrală a Turciei în 2018 va fi utilizat pentru a creşte rezervele de numerar ale Guvernului şi, de asemenea, pentru a îmbunătăţi fluxul de lichiditate în economie, o mişcare care ar putea fi în beneficiul partidului la putere AK înaintea alegerilor locale, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

Ministrul turc de Finanţe, Berat Albayrak, a declarat miercuri că Banca Centrală va transfera către Trezorerie suma de 37 miliarde lire (6,7 miliarde de dolari), aproape dublu faţă de cât preconiza iniţial Guvernul de la Ankara. În plus, Berat Albayrak a precizat că Banca Centrală va transfera mai rapid decât de obicei aceşti bani. Dacă în mod normal Trezoreria colectează în luna aprilie partea sa din profiturile Băncii Centrale, în acest an organismele de reglementare intenţionează să aprobe o plată anticipată la data de 18 ianuarie, astfel că Guvernul va avea mai mulţi bani la dispoziţie pentru a cheltui înaintea alegerilor locale din 31 martie.

Guvernul va utiliza aceste sume pentru a îmbunătăţi fluxul de lichiditate pe piaţă, prin investiţii, scutiri de taxe şi alte plăţi către companii, a spus Albayrak.

În pofida creşterii rezervelor de numerar ale Trezoreriei, ministrul turc de Finanţe a spus că disciplina fiscală va rămâne în vigoare. Albayrak a stabilit pentru acest an o ţintă de surplus bugetar primar de 0,8% din PIB, în creştere faţă de un surplus estimat la 0,1% din PIB în 2018. Însă înăsprirea fiscală amplifică o încetinire semnificativă a economiei care a început anul trecut când lira turcească a pierdut mai mult de un sfert din valoare în raport cu dolarul.

Citește și: Vicepremierul italian Matteo Salvini îl acuză pe superiorul său de slăbiciune, după ce a acceptat să preia migranții de pe navele germane

Săptămâna trecută, Banca Centrală a Turciei a anunţat că în acest an Adunarea Generală Anuală va fi organizată în data de 18 ianuarie, cu trei luni mai devreme decât de obicei. Unii analişti şi comentatori susţin că această modificare a fost adoptată pentru a-i da Guvernului mai multe fonduri pentru cheltuieli înaintea alegerilor locale.

În anul 1930, când Banca Centrală a Turciei a fost fondată, Guvernul de la Ankara deţinea direct numai o participaţie de 15%, însă în timp această participaţie a crescut treptat până la 55%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.