Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prognoza agrometeorologică: fenomenul de secetă pedologică va fi prezent în majoritatea regiunilor agricole, în următoarea săptămână

seceta

Speciile agricole de toamnă vor fi în repaus biologic în aproape toate regiunile agricole în zilele cele mai reci din următoarea săptămână, iar fenomenul de secetă pedologică va fi prezent în majoritatea regiunilor cultivate, arată prognoza agrometeorologică realizată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), valabilă pentru perioada 28 decembrie 2018 - 3 ianuarie 2019, informează Agerpres.

Potrivit specialiştilor, în cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea regiunilor agricole ale ţării. Conţinutul de umiditate din sol va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică) în cea mai mare parte a Dobrogei, local în nordul, estul şi sud-estul Munteniei, sudul, estul, izolat în centrul, nordul şi nord-estul Moldovei, sudul şi centrul Transilvaniei, nord-vestul Banatului.

Prognoza relevă, totodată, că, în zilele cele mai reci, la speciile de toamnă, se va menţine stadiul de repaus biologic în aproape toate regiunile agricole. În acest context, pe fondul temperaturilor minime din aer scăzute, aparatul foliar la speciile de rapiţă, orz şi grâu de toamnă va putea fi afectat prin brunificări şi degerături ale vârfului frunzelor, în special pe terenurile agricole fără strat protector sau cu strat superficial de zăpadă.

Citește și: S-a mișcat pământul! Cutremur de 3,3 grade pe scara Richter la prima oră a dimineții

Orzul şi grâul de toamnă vor parcurge răsărirea (65-100%) şi apariţia frunzei a treia (30-100%), precum şi înfrunzirea şi înfrăţirea (10-100%), la nivelul întregii ţări.

În acelaşi timp, culturile de rapiţă înfiinţate în perioada optimă se vor afla în faza de înfrunzire (5-9 frunze), plantele prezentând o uniformitate şi vigurozitate pe ansamblu bună şi medie. De asemenea, în toate plantaţiile pomicole şi viticole se va înregistra în continuare starea de repaus vegetativ.

Specialiştii ANM menţionează că lucrările agricole specifice se vor putea efectua doar în zilele fără precipitaţii.

Din punct de vedere al regimului termic, în următoarea săptămână, vremea intra într-un proces de răcire treptată, devenind normală din punct de vedere termic, în cea mai mare parte a ţării.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -2 şi 8 grade Celsius, în primele zile (abaterile termice pozitive fiind cuprinse între un grad şi 5 grade), şi între -5 şi 3 grade, în restul intervalului, limite apropiate de mediile climatologice. Temperatura maximă a aerului va fi oscila între 0 şi 11 grade, pe aproape întreg teritoriul agricol, în timp ce minimele se vor situa între -10 şi 4 grade Celsius în toată ţara, cele mai scăzute valori fiind posibile în zonele depresionare, producându-se îngheţ la sol.

Pe întreaga perioadă analizată sunt prognozate precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), însoţite de intensificări temporare ale vântului, în majoritatea regiunilor. Local, se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol.

Evoluţia stării de vegetaţie pentru perioada estimată utilizează prognoza meteorologică pe scurtă sau medie durată asociată cu informaţiile fenologice colectate săptămânal prin monitorizarea principalelor culturi agricole din România situate în apropierea staţiilor meteorologice cu program agrometeorologic din reţeaua ANM.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.