Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prognoză DEVASTATOARE a economiştilor: Euro se ÎNTĂREŞTE în 2018 şi depăşeşte 4,7 lei

penguinwealth.com
crestere

Euro a încheiat 2017 la un curs record, aproape 4,66 lei, iar previziunile economiştilor pentru acest an nu sunt deloc bune. Moneda europeană ar urma să ajungă la 4,70 lei. Prima şedinţă de tranzacţionare e mâine. Un leu slab în raport cu euro înseamnă nu doar rate mai mari, ci şi produse mai scumpe din import. De câştigat au doar exportatorii, pentru că încasează mai mult, scrie DIGI24.

Citeşte şi: Avertisment FĂRĂ PRECEDENT de la unul dintre cei mai puternici investitori din lume: 'Vine cea mai mare criză din toate timpurile...'

Leul a pierdut peste trei procente în raport cu euro pe parcursul anului 2017 şi a depăşit nivelul istoric în mai multe rânduri. Lucrurile nu par să se tempereze nici în 2018. O asociaţie a analiştilor financiari vede un curs de 4,73 lei în a doua parte a anului, dacă nu vom avea stabilitate fiscală şi vor continua incertitudinile din economie. Nici reprezentanţii instituţiilor bancare nu sunt optimişti.

„Vedem un interval de variaţie între 4,60 şi 4,70 pe cursul de schimb, bazându-ne că deficitul bugetar va fi menţinut în limita de 3 la sută, deci vor fi evitate derapajele bugetare”, a declarat Ciprian Dascălu, economistul-şef al unei bănci comerciale, pentru DIGI24.

De aceeaşi părere este şi economistul-şef al unei alte bănci comerciale, Horia Braun.

„Undeva o medie în jur de 4,70 pare rezonabilă la momentul ăsta, ţinând cont că avem o previziune de inflaţie medie de 4 la sută, o depreciere de 1 sau 2 la sută mi se pare sănătoasă pentru economie, încurajând exportatorii şi descurajând importatorii, dar nu ar crea presiuni semnificative la nivel de inflaţie”, a declarat Braun pentru DIGI24.

Citeşte şi: DNA, decizie de ULTIM MOMENT în dosarul Tel Drum. Ce i-au trimis procurorii lui Liviu Dragnea

„Unii primesc bine această depreciere, alţii o privesc dureros mai ales cei care au credite în valută. Dacă ne uităm exact o să vedem că primele două decimale care exprimă zeci de bani şi bani sunt nemişcate”, spune consultantul de strategie al BNR, Adrian Vasilescu.

Deprecierea monedei naţionale este rezultatul unei creşteri economice bazate pe consum, unul alimentat tot mai mult de importuri. Un bulgăre care se va rostogoli şi anul acesta - românii vor mânca tot mai mult şi se vor îmbrăca cu produse aduse din afara ţării. Şi toate la preţuri din ce în ce mai mari.

„Riscurile sunt mari şi le vedem şi pe piaţă, o creştere foarte rapidă a inflaţiei, aceste majorări bruşte de salariu care duc la o cerere mare de bunuri şi servicii şi atunci o parte din bunuri se importă. Când văd că există cerere pentru bunurile lor cresc preţurile”, a susţinut analistul economic Dragoş Cabat pentru DIGI24.

Un euro mai puternic înseamnă facturi mai mari, rate crescute pentru cei care s-au împrumutat în euro pentru a-şi cumpăra o locuinţă şi costuri în plus pentru cei care stau cu chirie. Astfel, la o chirie de 300 de euro, avem o diferenţă de 42 de lei deja. Au de suferit şi cei care vor să devină proprietari în acest an şi sperau ca anul acesta preţurile locuinţelor să fie mai mici - costul de vânzare este stabilit tot în euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.