DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Program de guvernare: USR se pune pe reorganizarea Poştei Române şi dorește dublarea bugetului pentru cercetare, dezvoltare, inovare

posta-romana.ro
Posta Romana

USR propune, în programul de guvernare, reorganizarea Poştei Române şi dublarea bugetului privind activităţile de cercetare, dezvoltare şi inovare.

"Poşta Română ajunge în fiecare gospodărie a acestei ţări, dar pare că nu reuşeşte să devină competitivă fiindcă, pe de o parte, nu este structurată în mod eficient, pe de altă parte are o gamă fixă şi inflexibilă de servicii oferite", au precizat autorii în documentul citat, adăugând că, de exemplu, Poşta Română nu primeşte pachete mai mari de 20 de kilograme, indiferent de preţ, şi sunt multe departamente în care munca nu este balansată echilibrat între angajaţi.

USR precizează că, în primele 3 luni, va continua auditul deja început pentru identificarea principalelor disfuncţionalităţi în zonele majore de funcţionare ale Poştei Române.

De asemenea, în document se menţionează asigurarea finanţării corespunzătoare a activităţilor de cercetare-dezvoltare şi inovare, prin dublarea bugetului în raport cu anul 2021, ţinta fiind alocarea 1% din PIB în anul 2024 şi 1% resurse din mediul privat.

Asigurarea contractării proiectelor în curs de evaluare, debirocratizarea legislaţiei din acest domeniu pentru stimularea participării mediului privat la competiţiile de cercetare, dezvoltare, inovare, stimularea cooperării public - privat, clarificarea cadrului de reglementare pentru organizarea concursurilor pentru directorii din Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare, adoptarea Strategiei naţionale de cercetare-dezvoltare şi inovare se numără printre măsurile propuse în programul de guvernare al USR.

De asemenea, USR propune asigurarea interoperabilităţii digitale şi gestionarea depunerii online a documentelor aferente competiţiilor pentru fondurile de cercetare, dezvoltare, inovare, reforma carierei de cercetător şi atragerea de resurse umane înalt calificate din UE, precum şi parteneriatele public-private ca elemente cheie pentru inovare.

Totodată, USR îşi propune "dezvoltarea unui cadru unitar pentru definirea arhitecturii unui sistem cloud guvernamental", stabilind pentru trimestrul I al anului 2022 realizarea unei analize care să evidenţieze soluţia optimă, iar pentru trimestrul II, stabilirea cadrului legal de guvernanţă a serviciilor de cloud pentru zona guvernamentală şi Legea interoperabilităţii.

Adoptarea Strategiei Naţionale de Securitate Cibernetică 2021-2026 şi intrarea în vigoare a legii privind apărarea şi securitatea cibernetică a României se vor realiza până în trimestrul IV al lui 2022, iar atribuirea drepturilor de utilizare a spectrului radio, până în trimestrul II al anului viitor, mai prevede programul de guvernare.

USR mai are în vedere "dezvoltarea Punctului de Contact Unic electronic (PCU), cu o interfaţă unică de acces către toate serviciile publice, atât pentru persoanele fizice, cât şi juridice; integrarea Sistemului Naţional de Interoperabilitate cu sistemele existente; dezvoltarea şi maturizarea reţelei naţionale de Digital Innovation Hubs şi stimularea inovării antreprenoriale", informează Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.