Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Program PSD: Investiţii de 90 miliarde euro în perioada 2017 - 2020

captura TV
Liviu Dragnea

În perioada 2017 - 2020, Partidul Social Democrat are în vedere investiţii totale de 404 miliarde lei, respectiv 90 miliarde euro, cu bază de plecare anul 2016, după cum se prevede în programul PSD pentru investiţii, prezentat miercuri, la Palatul Parlamentului, de preşedintele formaţiunii, Liviu Dragnea.

Conform PSD, principalele surse de venituri pentru investiţii vor fi fondurile europene, investiţii din bugetul general consolidat şi Fondul suveran de dezvoltare şi investiţii, fond care, potrivit lui Liviu Dragnea, nu este o idee nouă, fiind practicat în alte ţări ca motor de creştere economică.

"Fondul suveran de dezvoltare va prelua în portofoliu toate companiile de stat profitabile, care au un nivel al portofoliului de aproximativ 40 miliarde de lei, va emite dividende, va primi dividende (...), va emite obligaţiuni şi se va asocia pentru realizarea unor consorţii cu fonduri de investiţii mari, cu bănci mari. (...) Totodată, în cadrul fondului este inclusă valorificarea de active complet neperformante, undeva la un miliard de lei. Acest fond va investi în dezvoltarea unor capacităţi de producţie în zonele defavorizate, în zonele unde au fost lichidate capacităţi de producţie sau alte întreprinderi, în funcţie de specificul zonei (...), va investi în infrastructura de sănătate - cu 8 plus unu spitale (unul republican şi 8 regionale), în autostrăzi şi căi ferate de mare viteză, şi în energie", a explicat Dragnea, care a susţinut că acest program nu ascunde o "mărire a birurilor sau a taxelor" pentru mediul de afaceri.

Social-democraţii au totodată în atenţie şi capitalizarea unor companii de stat care au potenţial de dezvoltare, de exemplu TAROM.

Citește și: ISU va verifica îndeplinirea condiţiilor de siguranţă în arenele sportive

Conform programului pentru investiţii, parte a programului de guvernare al PSD "Îndrăzneşte să crezi în România", o altă sursă de venit pentru investiţii va fi bugetul general consolidat. Acesta, la rândul său, va fi alimentat între altele de programele publice de investiţii, realizate din fondurile publice, structurate pe fiecare an, în total de 110 miliarde lei, care în final se transformă în venituri la bugetul general consolidat într-un nivel de 33 miliarde de lei.

"Alte surse de venit pentru bugetul general consolidat: venituri suplimentare pentru populaţie, generate pe de o parte de relaxare fiscală, pe de altă parte de creşterea veniturilor, structurate pe fiecare an, care, în final, duc la o creştere a veniturilor în bugetul general consolidat de 28,3 miliarde lei. Practic, din nivelul de investiţii prezentat, din creşterea consumului populaţiei şi din alte surse, vor fi venituri în plus faţă de nivelul veniturilor din 2016 de 98,4 miliarde lei. Pentru noi un obiectiv important este ca creşterea economică să nu mai fie structurată ca acum - 80% pe consum, 20% pe investiţii, ci 50% pe investiţii, 50% pe consum, pentru a fi o creştere economică stabilă şi durabilă", a arătat liderul PSD.

Între obiectivele de investiţii din infrastructura de transport, prezentate de preşedintele PSD, se află finalizarea coridorului Constanţa - Nădlac, cu accent pe inelul zero al Capitalei, autostrada Bucureşti - Iaşi, finalizarea autostrăzii Transilvania, autostrada Piteşti - Craiova, drumul expres Bucureşti - Craiova - Timişoara, cu extensie la Calafat. De asemenea, PSD doreşte o autostradă care să traverseze Carpaţii de la Vest la Est: Târgu Mureş - Iaşi.

La capitolul infrastructură feroviară, între obiectivele PSD se află coridorul pan-european IV, precum şi parţial o autostradă feroviară Bucureşti - Iaşi - frontieră.

În ceea ce priveşte liniile de metrou, se intenţionează finalizarea magistralei VI 1 Mai - Otopeni, Râul Doamnei - Eroilor - Iancului pe cele două tronsoane din magistrala V şi magistrala II Berceni - Pipera.

"Portul Constanţa pentru noi are o importanţă majoră în dezvoltarea din anii următori, are o poziţie strategică şi are un potenţial uriaş, care din păcate nu a fost folosit până acum. În programul nostru obiectivul este să devină port regional, cu includere de reţea de autostrăzi maritime, creşterea capacităţii portuare cu cel puţin 50%, creşterea siguranţei accesului rutier, accesului feroviar, terminale noi, precum şi modernizarea celor patru porturi adiacente - Mangalia, Ovidiu, Basarabi şi Medgidia", a explicat liderul PSD.

Cât priveşte Aeroportul Otopeni, programul prevede construirea unui terminal nou de pasageri - 250 de metri nivel de serviciu B, modernizarea pistei 1, refacerea celei actuale pentru mărirea capacităţii, un balizaj nou cu două sisteme de aterizare instrumentală, extinderea platformei de staţionare a avioanelor (17.000 metri pătraţi), precum şi dezvoltarea infrastructurii adiacente cu parcare nouă şi autogară de autobuze şi microbuze.

"Compania TAROM - în primul rând optimizarea costurilor, achiziţionarea a cel puţin 30 de aeronave noi cu consum scăzut de combustibil, uniformizarea flotei pentru reducerea cheltuielilor de mentenanţă, un sistem online direct pe site-ul TAROM, fără intermediar, optimizarea personalului, evaluare şi creşteri salariale în anumite compartimente, creşterea cotei de piaţă, dezvoltarea departamentului de marketing, curse charter noi, facilităţi pentru pasageri şi departamentul tehnic să poată asigura mentenanţă şi pentru alte companii", a explicat Dragnea.

La capitolul infrastructură de mediu, unul dintre cele mai importante programe vizează o campanie de împădurire intensivă, în valoare de 290 milioane de euro, cu obiectiv până în 2020, de 50.000 de hectare, surse de finanţare fiind Romsilva, Administraţia Fondului de Mediu, fondurile europene, bugetul de stat şi autorităţile locale - care vor avea cadru legal în acest sens.

Alte proiecte se referă la consolidarea şi extinderea sistemelor integrate de management al deşeurilor, de 527 de milioane de euro, cu sursă de finanţare Programul Operaţional Infrastructură Mare, beneficiari fiind autorităţile locale. Un alt program prevede 140 milioane de euro din fonduri europene pentru decontaminarea siturilor, precum şi din alocarea naţională aferentă.

Pentru prevenirea inundaţiilor şi reabilitarea plajelor, PSD doreşte alocarea a 600 milioane de euro fonduri europene - program care cuprinde lucrări hidrotehnice, consolidările de albii şi maluri de râuri, devieri ale unor râuri şi regularizări, reabilitarea a 30 de kilometri de plajă de pe litoralul românesc.

"În turism, obiectivele PSD vizează promovarea României ca destinaţie turistică într-un mod eficient, serios şi modern, cu o susţinere financiară de 280 milioane de lei, reabilitarea infrastructurii de acces în staţiunile turistice, precum şi în zonele cu impact turistic semnificativ - program de 600 milioane de lei, garanţii de stat pentru programul "Primul centru de agrement", până la maxim un milion de investiţie, un program de 450 milioane de lei pentru revitalizarea turismului balnear, precum şi 5 miliarde de lei dezvoltarea turismului în Delta Dunării - program deja aprobat", a susţinut Dragnea.

Un alt obiectiv important se referă la investiţiile în sistemul energetic, cu accent pe modernizarea sistemului de management energetic, anunță Agerpres.

În ceea ce priveşte industria de apărare, preşedintele PSD a reamintit că angajamentul este de 2% din PIB pentru acest domeniu, patru fiind obiectivele principale, între ele - revitalizarea industriei de apărare şi a cercetării în domeniu, susţinerea parteneriatelor strategice cu SUA, NATO şi UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.