Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Programele malware se ascund în spatele nominalizaţilor la Premiile Grammy (Raport)

 Grammy

Atacatorii cibernetici se folosesc de numele artiştilor şi de melodiile acestora nominalizate la premiile Grammy 2020, pentru a răspândi malware, a anunţat, vineri, producătorul rus de soluţii de securitate cibernetică Kaspersky Lab potrivit news.ro.

Tehnologiile de protecţie Kaspersky au detectat în 2019 o creştere cu 39% a atacurilor (tentative de descărcare sau de rulare a unor fişiere infectate) ce folosesc munca nominalizaţilor, comparativ cu 2018. Ariana Grande, Taylor Swift şi Post Malone au fost favoriţii atacatorilor, numele acestora fiind folosite cel mai des ca deghizare pentru malware în 2019.

Astfel, Kaspersky a descoperit 30.982 de fişiere infectate care au folosit numele artiştilor sau piesele acestora pentru a răspândi malware, 41.096 de utilizatori de produse Kaspersky întâlnindu-se cu ele.

”Analiza artiştilor nominalizaţi a arătat că numele Ariana Grande, Taylor Swift şi Post Malone au fost utilizate cel mai des ca paravan pentru fişiere infectate, ele fiind regăsite în mai mult de jumătate (55%) din numărul total de fişiere detectate”, se arată în comunicat.

Numărul încercărilor de a descărca sau rula fişiere care conţin nume ale acestor vede pop a crescut semnificativ pentru aproape toţi artiştii din cercetare.

”Legătura dintre creşterea popularităţii şi activitatea infracţională este foarte vizibilă în cazul artiştilor noi, precum Billie Eilish. Cântăreaţa adolescentă a devenit extrem de populară în 2019, iar numărul de utilizatori care au descărcat fişiere infectate, conţinând numele ei, a crescut de aproape zece ori faţă de 2018 – de la 254, la 2171, în timp ce numărul de fişiere malware unice distribuite – de la 221, la 1.556”, se arată în comunicat.

Cu toate acestea, deşi nominalizarea la un premiu prestigios şi recunoaşterea  aferentă acesteia influenţează interesul utilizatorilor pentru anumiţi artişti şi, ca urmare, determină o creştere a activităţii infractorilor, acesta nu este neapărat cazul cu artişti consacraţi precum Lady Gaga, al căror nume a cunoscut, de asemenea, o creştere în ceea ce priveşte atacurile, în ultimul an.

Kaspersky a analizat şi care dintre înregistrările şi piesele nominalizate pentru Grammy în 2019 au primit cea mai mare atenţie din partea atacatorilor cibernetici. Sunflower de la Post Malone, Talk de la Khalid şi Old Town ROad de la Lil Nas X s-au aflat în topul melodiilor cu cele mai multe atacuri malware.

”Atacatorii cibernetici înţeleg ce este popular şi se străduiesc întotdeauna să valorifice acest lucru. Muzica, alături de emisiunile TV, este unul dintre cele mai populare tipuri de divertisment şi, prin urmare, un mijloc atractiv de a răspândi malware, pe care infractorii îl folosesc cu uşurinţă. Cu toate acestea, pentru că vedem că tot mai mulţi utilizatori se abonează la platforme de streaming, care nu necesită descărcarea fişierului pentru a asculta muzică, ne aşteptăm ca activitatea infractorilor pe acest tip de conţinut să scadă”, spune Anton Ivanov, Kaspersky security analyst.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.