Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Programul-cadru pentru cercetare şi inovare Orizont Europa, cu buget de 95,5 miliarde de euro, adoptat de eurodeputaţi

uniunea-europeana

Orizont Europa, program pentru cercetare şi inovare (2021 - 2027) cu buget total de 95,5 miliarde de euro, ce va ajuta sistemele de sănătate ale UE să se pregătească pentru viitoarele pandemii şi industria sa să decarbonizeze şi să inoveze, a fost adoptat de eurodeputaţi, potrivit news.ro.

Programul de cercetare asigură finanţarea pe termen scurt şi lung a cercetării şi inovării legate de provocările globale, cum ar fi combaterea schimbărilor climatice, digitalizarea şi pandemia de coronavirus.

Orizont Europa include cel mai mare buget de până acum pentru cercetare şi digitalizare. El va susţine şi IMM-urile inovatoare, infrastructura europeană de cercetare şi include o sumă suplimentară de 1 miliard de euro, asigurată de Parlament, pentru cercetarea sprijinită prin Consiliul European pentru Cercetare.

Programul a fost deja pus în aplicare cu titlu provizoriu de Comisia Europeană de la 1 ianuarie 2021.

Citește și: BREAKING SURSE Începe PELERINAJUL în JUSTIȚIE pentru fostul ministru Bodog

Eurodeputaţii au aprobat marţi textul acordului cu Consiliul privind programul Orizont Europa cu 677 de voturi „pentru”, 5 „împotrivă” şi 17 abţineri şi programul specific de punere în aplicare a acestuia cu 661 de voturi „pentru”, 5 „împotrivă” şi 33 de abţineri, potrivit unui comunicat remis News.ro.

„Orizont Europa va pregăti Uniunea Europeană pentru viitor prin sprijinirea sistemelor de sănătate, a decarbonizării industriei şi a inovării. Programul va sprijini, de asemenea, cercetătorii europeni. O investiţie ambiţioasă în cercetare şi inovare va ajuta Uniunea să abordeze cu succes viitoarele provocări”, a spus Dan Nica (S&D, România), raportorul pentru Regulamentul de instituire a programului-cadru Orizont Europa.

Christian Ehler (PPE, Germania), raportor pentru programul specific de punere în aplicare a programului-cadru Orizont Europa, a adăugat: „Am reuşit să convenim asupra unui buget ambiţios şi echilibrat, care susţine puternic atât cercetarea fundamentală, cât şi cercetarea tematică. Avem, pentru prima dată, şi un buget dedicat sectorului cultural şi sectorului de creaţie din Europa. Orizont Europa va fi o parte esenţială a redresării Europei. Prin acest program, Uniunea Europeană şi-a luat, de asemenea, angajamentul din punct de vedere juridic să apere libertatea academică pe întregul continent”.

Programul Orizont Europa va avea un buget total de 95,5 miliarde de euro, cu 5,4 miliarde de euro din planul de redresare al Uniunii (Next Generation EU), şi include o majorare suplimentară de 4 miliarde de euro din cadrul financiar multianual al UE (CFM).

Programul Orizont Europa are trei piloni:

• Pilonul privind Excelenţa ştiinţifică va susţine proiectele de cercetare de frontieră dezvoltate şi conduse chiar de cercetători prin intermediul Consiliului European pentru Cercetare (CEC). Prin acest pilon vor fi finanţate bursele şi schimburile de experienţă pentru cercetători prin acţiunile Marie Skłodowska-Curie şi se vor face investiţii în infrastructura de cercetare.

• Pilonul privind Provocările globale şi competitivitatea industrială europeană va sprijini în mod direct cercetarea legată de schimbările de la nivelul societăţii, precum şi de capacităţile tehnologice şi industriale. Cu ajutorul acestui pilon se vor stabili aspectele pe care se vor concentra misiunile de cercetare de la nivelul întregii Uniuni Europene. Pilonul include şi activităţi desfăşurate de Centrul Comun de Cercetare (JRC). Obiectivul centrului este a de susţine factorii decizionali de la nivelul Uniunii şi de la nivel naţional şi de a le pune la dispoziţie date ştiinţifice independente şi asistenţă tehnică.

• Pilonul privind Europa inovatoare vine să transforme Europa într-un lider în domeniul inovării creatoare de pieţe. Un alt obiectiv al acestui pilon este de a consolida şi mai mult Institutul European de Inovare şi Tehnologie (EIT) şi de a stimula, astfel, integrarea companiilor din acest sector, a cercetării, a învăţământului superior şi a antreprenoriatului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.