Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Programul ,,Diaspora ACASĂ Din Nou”

diaspora
Este pentru prima dată după 30 de ani când un partid politic vine cu un program local destinat exclusiv cetățenilor plecați la muncă în străinătate și anume ,,Diaspora ACASĂ Din Nou”.
Echipa ALDE Câmpia Turzii își propune ca în mandatul 2020-2024 să implementeze un program administrativ destinat persoanelor plecate la muncă în străinătate și care doresc să se reîntoarcă acasă la Câmpia Turzii.
În jur de 2,3 milioane de români, peste 100.000 de anual, au ales să plece peste hotare după 1989, reiese din datele Institutului Naţional de Statistică (INS).
Astfel, populaţia rezidentă a ţării a scăzut la începutul anului trecut la nivelul înregistrat în 1969, de circa 20 de milioane de locuitori. Cel mai semnificativ "val" de emigrări s-a înregistrat în 2007, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, principala destinație la acea dată fiind Spania. În prezent, cei mai mulți români care au plecat din țară pentru o perioadă de cel puțin un an au ales Italia.
"Pe parcursul perioadei 1989-2012 populația stabilă a României s-a redus cu peste 3,1 milioane de locuitori. Mai mult de 77% din sporul negativ al populației rezidente (stabile) din această perioadă a fost determinat de emigrație", se arată într-un raport al Statisticii.
În ultimii 24 de ani s-a consemnat şi o accentuare a procesului de îmbătrânire a populației. Vârsta medie a populației a urcat de la 37,8 ani în 2002 la 40,9 ani în 2013, în contextul în care persoanele cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani erau cei mai numeroși în rândul emigranților, la nivelul anului 2012.
Din datele Statisticii mai reiese că numărul de emigranți la 1.000 de locuitori a fost de 48,6, iar în 2012 acest indicator a crescut la 116,5.
Anul 2012 a marcat o echilibrare a numărului de imigranți şi emigranți din România, diferența dintre numărul acestora fiind de numai 3.000, în condițiile în care în 2007, considerat vârful plecărilor în străinătate, aceasta a fost de 458.000 de persoane.
Programul ,,Diaspora Acasă Din Nou” 2024 pornește de la un studiu realizat în Câmpia Turzii pe un focus grup de persoane care s-au reîntors în localitate după cca 10 ani de muncă în străinătate.
Câmpia Turzii trece printr-o perioadă de tranziție care aduce schimbări ce au un impact profund asupra familiilor din comunitate, cauzând deseori probleme în domeniul financiar, economic și social. Chiar dacă în ultimii ani au fost lansate reforme importante în sectorul public, cu scopul de a accelera creșterea economică, locurile de muncă și veniturile mici rămânând un fenomen răspândit.
Ca urmare a studiului specialiștii echipei ALDE Câmpia Turzii propun prin Programul ,,Diaspora Acasă Din Nou”, un pachet de măsuri pentru reintegrarea socială și profesională a diasporei:
1. Măsuri instituționale:
- Înființarea unui compartiment în cadrul Primăriei Câmpia Turzii destinat exclusiv categoriei DIASPORA, format din specialiști care să consilieze activitățile instituționale (preschimbare acte, documente, situații juridice cu care se confrunta Diaspora);
- Înființarea unui birou de consiliere online prin care autoritățile locale să mențină legătura cu cei plecați, să existe o persoană desemnată în administrația locală care să ofere online servicii persoanelor din comunitate plecate în străinătate. O structură care să colaboreze cu instituțiile locale în ceea ce privește diaspora, care să funcționeze pe baza experienței unor oameni care au fost deja în situații dificile și sunt capabili să ajute persoane aflate în situații similare.
2. Măsura ,,Un loc pentru o casă”
- Primăria și Consiliul Local Câmpia Turzii, în perioada 2020-2024, va pune la dispoziție cetățenilor în mod gratuit celor care doresc să se întoarcă acasă, un număr de 500 ( 5 ari/loc) de locuri pentru construit casă, din care 50% destinate exclusiv diasporei.
3. Măsura ,,Sprijin pentru antreprenori”
- Ajutor minimis subvenție pentru Start-Up-uri  pentru începerea unei noi afaceri la Câmpia Turzii, din fonduri locale și UE.
- Facilități fiscale pentru antreprenori, scutire de impozit și taxe locale pe o perioada de 3 ani.
4. Măsura: Educație prin vocație
- Centru de consiliere vocațională și orientare în carieră pentru elevi in vederea integrării pe piața muncii
- Alocarea de fonduri nerambursabile de la bugetul local destinate ONG-urilor care promovează cultura antreprenorială în rândul tinerilor.
DE CE ,,Programul Diaspora Acasă Din Nou”?
Copiii, persoanele în vârstă și persoanele care au ales calea migrației (în această ordine) au fost întotdeauna cei mai afectați de fenomenele şi crizele prin care trece o societate. Majoritatea persoanelor care aleg migrația sunt persoane care au statut socio-economic incert sau aparțin unor categorii sociale și profesionale profund afectate de criză, cum ar fi de exemplu prăbușirea unei ramuri industriale, miniere sau alte domenii de activități.
Crizele şi fenomenele sociale distrug mediul protector pe care familia şi comunitatea îl crează

Avram Gal - candidat ALDE pentru primaria Campia Turzii

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.