Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Programul RO-Mediu: Contracte de finanţare în valoare de 62 de milioane de euro, parafate cu mai multe primării

Barna Tanczos,

Ministrul Mediului, Barna Tanczos, a semnat joi mai multe contracte de finanţare, în valoare de 62 de milioane de euro, destinate unor primării pentru reducerea contaminării cu substanţe periculoase în depozite municipale temporare şi pentru pregătirea unor strategii şi planuri de adaptare la schimbările climatice.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, din cele 13 contracte de finanţare, şase sunt destinate reducerii contaminării cu substanţe periculoase în depozite municipale temporare şi şapte pentru pregătirea unor strategii şi planuri de adaptare la schimbările climatice.

Potrivit sursei citate, contractele se derulează prin Programul "Mediu, Adaptare la Schimbări Climatice şi Ecosisteme"(RO-Mediu), derulat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), în calitate de Operator de Program pentru Programul RO-Mediu şi finanţat prin Mecanismul Financiar SEE 2014-2021.

"Sunt două aspecte foarte importante în aceste proiecte, adaptarea la schimbările climatice şi ecosisteme şi modul în care gestionăm deşeurile. Din punctul nostru de vedere, sunt investiţii foarte importante în ceea ce priveşte adaptarea inclusiv a intravilanului la schimbările climatice sau păstrarea şi refacerea ecosistemelor, zonelor umede şi este o provocare uriaşă. Doresc să felicit în mod special, acele primării care au căutat soluţii tehnice inovative în eliminarea deşeurilor din aceste platforme temporare, unde au fost ele depozitate. Efortul de a muta, transporta şi depozita deşeurile, poate fi suplinit de un efort inovativ prin tehnologii care reduc costurile tehnologiei care generează material refolosibil sau generează compost, biodegradabile, care după aceea, duc la o scădere semnificativă a costurilor de închidere a acestor platforme", a declarat ministrul Mediului, Barna Tanczos, potrivit Agerpres.

Proiectele pentru care au fost semnate contractele de finanţare au urmat un proces de evaluare aferent Apelului nr. 2 "Măsuri de reducere a contaminării cu substanţe periculoase în depozite municipale temporare", iar beneficiarii sunt Primăria Municipiului Deva, Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Primăria Municipiului Suceava, Primăria Municipiului Fălticeni, Primăria Municipiului Gura Humorului şi Primăria Municipiului Botoşani.

De asemenea, pentru domeniul "Atenuarea schimbărilor climatice şi adaptare", lista beneficiarilor cuprinde Primăria Municipiului Satu-Mare, Primăria Municipiului Tulcea, Primăria Municipiului Moreni, Primăria Municipiului Adjud, Primăria Municipiului Piteşti, Primăria Municipiului Olteniţa şi Primăria Municipiului Oneşti.

Ministerul de resort precizează că, în urma semnării acestor contracte, gradul de contractare la nivel de Program RO-Mediu este de 96%.

"Rezultatele obţinute prin implementarea acestor proiecte vor conduce la reducerea sau la prevenirea eliberării dioxidului de carbon şi a metanului în atmosferă, dar şi la elaborarea unor documente strategice în domeniul schimbărilor climatice pe aria unităţilor administrativ teritoriale beneficiare", notează sursa citată.

La ceremonia de semnare a contractelor de finanţare au mai fost prezenţi managerul de program - Marisanda Pîrîianu, primarul Municipiului Deva, viceprimarul Municipiului Suceava, primarul Municipiului Fălticeni, viceprimarul Municipiului Gura Humorului, reprezentant al Primăriei Cluj-Napoca, primarul Municipiului Botoşani, dar şi reprezentantul Primăriei Satu-Mare, primarul Municipiului Tulcea, primarul Municipiului Moreni, primarul Municipiului Moreni, primarul Municipiului Adjud, primarul Municipiului Piteşti, primarul Municipiului Olteniţa şi primarul Municipiului Oneşti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.