Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proiect - Cabinetele de medicină de familie pot avea sedii secundare şi în localităţi unde există deja un cabinet

Pinterest
medic de familie

Mai mulţi deputaţi de la PNL au depus la Parlament o iniţiativă legislativă potrivit căreia cabinetele de medicină de familie vor putea deschide cel mult două puncte secundare de lucru în altă unitate administrativ-teritorială, eliminându-se condiţia impusă ca în acea localitate să nu mai fie un alt cabinet medical de specialitatea medicină de familie.

Proiectul modifică şi completează în acest sens Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

Potrivit proiectului, "cabinetele de medicină de familie pot deschide cel mult două puncte secundare de lucru în alte unităţi administrativ-teritoriale, dacă solicitantul asigură un program fracţionat de minimum 10 ore pe săptămână în norma lui de bază sau peste norma lui de bază. Înfiinţarea unui punct secundar de lucru într-o unitate administrativ-teritorială se realizează în conformitate cu prevederile legale şi cu acordul autorităţilor administraţiei publice locale".

În legea în vigoare, deschiderea punctelor de lucru în altă unitate administrativ-teritorială este condiţionată de faptul ca în acea unitate să nu funcţioneze un alt cabinet medical în specialitatea medicină de familie.

Proiectul mai prevede că autorităţile administraţiei publice locale pot acorda facilităţi şi stimulente aferente înfiinţării şi funcţionării punctului secundar de lucru, în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare. Autorităţile administraţiei publice locale pot încheia cu reprezentantul legal al punctului secundar de lucru un contract civil în care să se consemneze drepturile şi obligaţiile părţilor.

"În actualul context pandemic şi al necesarului de asistenţă medicală primară din ce în ce mai mare, dar, în acelaşi timp, de calitate, îndeosebi în mediul rural, se impune adaptarea legislaţiei la nevoile curente ale comunităţilor locale, prin crearea unei soluţii legislative care să încurajeze cabinetele de medicină de familie să deschidă puncte secundare şi în alte unităţi administrative în care există deja un cabinet medical, dacă autorităţile locale consideră că este oportun din punct de vedere al interesului social local. În contextul prevederilor legale actuale, în speţă art. 75 din Legea nr.95/2006, autorităţile publice locale sunt în imposibilitatea de a asigura cetăţenilor politici publice necesare respectării dreptului fundamental al omului la sănătate, prin accesul real şi de calitate la asistenţa medicală preventivă şi posibilitatea de a beneficia de îngrijire medicală, condiţie obligatorie pentru o bună calitate a vieţii", precizează iniţiatorii în expunerea de motive a proiectului.

Potrivit deputaţilor liberali, ca soluţie imediată pentru rezolvarea problemelor privind limitarea accesului cetăţenilor la asistenţa medicală primară, se impune eliminarea condiţionării referitoare la înfiinţarea unui sediu secundar de cabinet de medicină de familie într-o altă unitate administrativ teritorială.

"De multe ori, în unele unităţi administrativ-teritoriale, autorităţile publice locale au fost sesizate de insuficienta sau slaba calitate a serviciilor medicale generate de existenţa unui singur cabinet de medicină de familie, ce nu poate acoperi toate nevoile comunităţii. Dacă numărul de potenţiali asiguraţi nu este suficient de mare pentru a justifica deschiderea mai multor cabinete medicale de familie, dar este suficient pentru a deschide un sediu secundar, deschiderea acestui sediu secundar ar trebui să fie posibilă atunci când autorităţile locale decid acest lucru în considerarea interesului social local. Mai mult decât atât, este necesar ca autorităţile administraţiei publice locale să poată acorda facilităţi şi stimulente în vederea înfiinţării şi funcţionării punctului secundar de lucru, în conformitate cu dispoziţiile legale", consideră iniţiatorii.

Ei au apreciat că, "în lipsa acestor posibilităţi, unii cetăţeni sunt nevoiţi, atunci când au probleme medicale, să se deplaseze la distanţe mari pentru a beneficia de asistenţa medicală primară", atenţionând că în mediul rural majoritatea asiguraţilor au o vârstă înaintată şi resurse financiare limitate.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.