Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proiect de lege: cum va arăta noua stemă a României

stema romaniei
Este vorba de adăugarea coroanei regale pe actuala stemă a României. Propunerea se află și în textul proiectului de revizuire a Constituției, dar având în vedere că acesta zace în sertare, cel mai probabil modificarea va fi operată printr-o lege adoptată în Parlament.  Proiectul de lege este aprobat deja de Senat şi urmează să fie dezbătut, în curând, şi în Camera Deputaţilor. Astfel, pe acvila mare ar putea fi aşezată coroana regală a României, purtată de Regele Carol I. Coroana respectivă a fost făcută din oţelul unui tun capturat la Plevna şi reprezintă un simbol în câştigarea independenţei României în 1877. Potrivit proiectului de lege, aceeaşi coroană ar urma să apară şi pe acvila mică de pe stemă, informează Gândul. Specialiştii  de la Academia Română susţin doar coroana de pe acvila mare."Ar fi o repunere normală a istoriei ţării noastre pe stemă şi nu are nici o legătură cu familia regală, sau cu forma de guvernământ", susţin specialiştii comisiei de heraldică, de la Academia Română.
”Acvila mare încoronată este o repunere în drepturi, reprezintă independenţa câştigată in 1877, suveranitatea statului. Este o readucere în atenţie a trecutului României”, a declarat Ileana Caza, secretarul Comisiei de Heraldică din cadrul Academiei Român, pentru Pro TV. Altfel, specialiştii Academiei susţin că în 1992, din cauza unei confuzii, am reluat stema cu acvila dar fără coroane, sub pretextul ca ar fi fost reprezentataă astfel familia regala.
"Stema unui stat reprezinta chiar individualizarea statului, CV-ul lui, amprenta istorica, ceva recunoscut de toate celelalte state. Ea nu reprezinta prezentul, nu are legatura cu forma de guvernământ, ci reprezinta trecutul, istoria”, a mai spus Ileana Caza. Actuala stemă conţine acvila mare, simbol al suveranităţii. Crucea reprezintă originea creştină, iar buzduganul şi sabia, independenţa. Sectoarele de pe scutul cel mic, purtat de acvilă reprezintă provinciile istorice: Ţara Românească - în care regăsim acvila valahica însoţită de astri Moldova - cu capul de bour, aştri şi un trandafir, simbol al vieţii Banatul - cu Leul care trece podul, însemn vechi al Timişoarei Stema tradiţională a Transilvaniei - ce conţine acvila însoţităa de aştri şi 7 cetăţi fortificate, dupa numele german al regiunii, Siebenburgen şi Dobrogea - cu delfinii care reprezinta zona maritimă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.