Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proiect de lege împotriva risipei banilor publici: Niciun leu cheltuit netrasparent

www.agerpres.ro
bani, lei, bancnote

După transmisii live pe Facebook din plenul Camerei Deputaților și dans în comisia specială pentru legile justiției, deputata USR Cosette Chichirău are și un demers care se potrivește cu propriul statut de parlamentar. Alături de alți colegi din USR, Chichirău a depus la Senat un proiect de lege prin care autoritățile publice să fie obligate să dezvăluie, din propria inițiativă, orice cheltuială din bani publici.

USR propune modificarea articolului 5 din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, în sensul reglementării unei obligaţii în sarcina autorităţii sau instituţiei publice de a publica toate contractele şi actele adiţionale încheiate cu furnizorii - ”contractele de achiziţie publică, contractele sectoriale, contractele de concesiune lucrări şi contractele de concesiune servicii în care autoritatea sau instituţia publică este parte, precum şi actele subsecvente acestor contracte”, potrivit unui proiect de lege depus la Senat.

Vezi și: Sfatul psihoterapeutului: Cum îți dai seama că suferi de tot mai des întâlnitul Sindrom Burnout și cum te tratezi

Modificarea articolului 5 din Legea nr. 544/2001 ar urma să sporească transparenţa procesului de alocare a resurselor şi să permită accesul la informaţii al unui ”larg public cointeresat”, susţin iniţiatorii în expunerea de motive a proiecului de lege.

USR precizează că obiectivele acestei iniţiative legislative sunt: reducerea costului corupţiei şi alinierea modului de cheltuire a banilor publici cu interesele şi priorităţile cetăţenilor.

„Datele arată că România este pe primul loc în UE în ceea ce priveşte costul corupţiei în achiziţiile publice, preţu mediu per contract fiind mai mare cu aproximativ 33% decât în restul ţărilor europene”, susţine deputatul USR Cosette Chichirău, în expunerea de motive, potrivit Mediafax.

Cosette Chichirău reaminteşte cazul primarului comunei arădene Archiş care a comandat de la o firmă nu mai puţin de 760 coşuri de plastic, cu accesoriile necesare, pentru care trebuie achitate facturi de 678.000 de lei, deşi nu s-a organizat nicio licitaţie publică.

Potrivit calculelor, fiecare coş de gunoi cumpărat de primarul comunei Archiş a costat 800 de lei, deşi ”firmele vând pe internet produse similare cu 150-200 de lei”, precizează deputatul USR.

Vezi și: Ai grijă cum faci curățenie! Pericolul ascuns al produselor de dezinfectat .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.