Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proiect de lege: Veniturile din şomaj tehnic nu pot fi poprite

camera deputatilor plen

Deputatul USR Silviu Dehelean a iniţiat şi depus un proiect de lege care prevede că veniturile provenite din şomajul tehnic nu pot fi supuse popririlor, a anunţat marţi, printr-un comunicat, biroul de presă al parlamentarului, potrivit Agerpres.

Potrivit proiectului, indemnizaţia plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, este asimilată cu alte venituri băneşti acordate temporar, ca măsură de protecţie socială, prevăzute de Codul civil.

"Ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă, compensaţia acordată salariaţilor în caz de desfacere a contractului individual de muncă pe baza oricăror dispoziţii legale, precum şi sumele cuvenite şomerilor, potrivit legii, nu pot fi urmărite decât pentru sume datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere şi despăgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vătămări corporale, dacă legea nu dispune altfel. În acest moment, deja 500.000 de salariaţi au intrat în şomaj tehnic, urmând ca statul să acopere 75% din salariu. Mulţi dintre aceşti angajaţi au şi credite la bănci sau diferite datorii către stat. Lor li se vor adăuga alţii, pentru că suntem abia la începutul perioadei de criză de sănătate publică şi ne aşteptăm ca şi mai multe firme să îşi suspende activitatea, pe perioada pandemiei", se arată în comunicat.

CITEȘTE ȘI: Tipul de haine pe care coronavirusul REZISTĂ cel mai mult/ STUDIU

Deputatul precizează că, pe lângă teama de îmbolnăvire, a apărut şi frica oamenilor că vor rămâne fără loc de muncă şi fără bani.

"Întrucât şomajul tehnic este o formă de protecţie socială, am considerat că sumelor provenite din această formă de ajutor trebuie să li se aplice aceeaşi regulă ca în cazul tuturor prestaţiilor sociale asupra cărora nu se pot pune popriri. Voi depune şi un amendament la OUG 30/2020 cu acelaşi conţinut. Sper ca amendamentul să fie acceptat de majoritatea din Parlament şi Guvernul PNL, mai ales în condiţiile în care toate estimările vorbesc de o perioadă prelungită a crizei de sănătate publică", a declarat Silviu Dehelean, deputat USR de Bihor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.