Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proiect inedit în Capitală: cetățenii decid în mod direct investițiile făcute de primărie

Primaria Sectorului 1
sectorul 1 Tudorache

Primăria sectorului 1 supune dezbaterii publice, până pe data de 1 august, un proiect de hotărâre care vizează implementarea procesului de bugetare participativă.

Citește și: Lista neagră din Guvern: Dăncilă negociază o remaniere-fulger / SURSE

Astfel, se propune alocarea, începând cu exerciţiul bugetar al anului 2020, a 400.000 de euro pentru proiectele selectate în urma procesului de bugetare participativă. 

Anual, în urma derulării procesului de bugetare participativă, vor fi selectate cel puţin zece proiecte care vor fi cuprinse în bugetul de venituri şi cheltuieli al Sectorului 1. Valoarea maximă a unui proiect va fi de 40.000 de euro. 

Conform documentului supus dezbaterii publice, odată cu validarea proiectului pilot şi operarea eventualelor ajustări de metodologie, suma alocată pentru bugetare participativă poate creşte constant, până la valori totale de: 3 milioane de lei în 2021, 5 milioane de lei în 2022, 10 milioane de lei în 2023. 

Bugetarea participativă, alături de implementarea proiectelor, trebuie să se desfăşoare în limitele domeniilor de competenţă ale Sectorului 1. 

Propunerile de proiecte trebuie să se încadreze într-unul dintre următoarele domenii: infrastructură stradală (alei, trotuare, scuaruri, zone pietonale); amenajare spaţii verzi şi locuri de joacă; mobilitate, transport alternativ, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei pe străzile din administrarea Consiliului Local al Sectorului 1; amenajarea de spaţii publice (mobilier urban, iluminat public); activităţi educaţionale; protecţie socială; sănătate; activităţi culturale; sport; protecţia mediului, protecţia animalelor, ecologizare. 

Pot lua parte la procesul de bugetare participativă cetăţenii care locuiesc, muncesc sau studiază în sectorul 1 şi au împlinit cel puţin 16 ani. Propunerile pot fi depuse şi de grupuri de iniţiativă sau ONG-uri. 

Comisia de evaluare a proiectelor va fi alcătuită din reprezentanţi ai unor direcţii din primărie. Comisia îşi rezervă dreptul de a optimiza proiectele propuse, atât prin îmbunătăţirea din punct de vedere tehnic, cât şi prin estimarea eficientă a costurilor. Respingerea unui proiect de către comisie se va motiva în scris. 

Toate proiectele validate şi optimizate de către comisia de evaluare vor fi supuse votului online al cetăţenilor. Votarea se va realiza pe o perioadă de minimum 21 de zile. Pentru a limita votul multiplu, accesul cetăţenilor pe platforma online se va realiza prin autentificarea prin cont unic de e-mail. Pentru cetăţenii care nu au acces la internet, vor fi distribuite buletine informative cu rol de buletin de vot, care vor putea fi depuse în spaţii special amenajate. 

Selecţia finală se va realiza după dezbaterea în cadrul întâlnirilor publice cu cetăţenii. Lista finală cu proiectele câştigătoare va fi realizată prin combinarea votului online (80%) şi a votului exprimat în cadrul întâlnirilor publice (20%). 

Proiectul poate fi consultat la adresa: http://www.primariasector1.ro/proiecte-supuse-dezbaterii-publice.html.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.